eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Schlett: Sokaknak nem jut eszükbe a boldogulás útját keresni

Az optimista jövőkép szerint a politikusok felülemelkedhetnek a jelenlegi politikai sémákon, ha belátják, hogy azok nem vezetnek sehova - mondta Schlett István politológus az Inforádió Aréna című műsorában. Az egyetemi tanár kiemelte: a jobboldal népszerűség-növekedésének és a baloldal népszerűség-csökkenésének az elégedetlenség oka, ami erőteljesen összefügg a kormányzóképesség hiányával.

A szerkezetek megszilárdulásához két módon lehet eljutni: egy mély válság robban ki, ami aztán kitermel valamiféle rendet, míg az optimista jövőkép szerint a politikusok belátják, hogy ebből a kutyaszorítóból ki kell emelkedni, ezt abba kell hagyni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Schlett István politológus.

Az egyetemi tanár kiemelte: az optimista elképzeléshez tartozik, hogy meg kell erősíteni az államot, a közigazgatást, az igazságszolgáltatás működését, hogy azok függetlenek legyenek. Meg kell szabadulni az egyes lobbiknak való kiszolgáltatottságtól, másrészt el kell fogadni az ellenőrzés tényét, mert ezek az ágak akkor működhetnek, ha autonómok - tette hozzá.

Ha felismerik, hogy nem folytatható, ami eddig történt, és a jövő tavaszi választások után hatalomra kerülő politikai csoport belátja az alapösszefüggéseket, akkor felülemelkedhetnek a jelenlegi politikai sémákon - fejtette ki a politológus.

Schlett István kiemelte: amellett, hogy sokan kivonultak a közéletből, a depriváció, azaz a megfosztottság olyan fokára jut, hogy néhányan vegetálnak, megszűnnek emberként létezni. Példaként említette, hogy falvak, régiók adják fel, és eszükbe nem jut a boldogulás útját keresni.

A jobboldal népszerűség-növekedésének ugyanaz az oka, mint a baloldal népszerűség-csökkenésének, vagyis az elégedetlenség - mondta politológus. Hozzátette: ez az elégedetlenség erőteljesen összefügg a kormányzóképesség hiányával.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×