INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tölgyessy: A magyarellenesség a szlovák politika lételeme

Infostart / InfoRádió
Nem lát esélyt a gyors megoldásra a szlovák-magyar vitában Tölgyessy Péter, aki a Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta: a magyarellenesség a szlovák politika lételeme.

Nem volt szerencsés Balázs Péternek az a nyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországnak európai modorra kell tanítania Szlovákiát - vélekedett Tölgyessy Péter a mr1 Kossuth Rádió reggeli műsorában, ahol hozzátette: a külügyminiszter nyilatkozata vagy egyszerű malőr volt, vagy a magyar politika egy rosszul sikerült kontrázása, amelynek belpolitikai előnyszerzés lehetett a célja.

Az alkotmányjogász úgy véli: a szécsényi magyar-szlovák kormányfői találkozón elfogadott tizenegy ponttól nem várható komoly áttörés, az eredmény csak látszólagos.

A kudarc egyik oka szerinte az, hogy a Szlovákiában rendkívül népszerű Fico-kormány politikájának lételeme a magyarellenesség, így kizárt, hogy Pozsony bocsánatot kérne a magyar államfő kitiltása miatt, vagy visszavonná a nyelvtörvényt.

Dél-Tirol lehetne a minta

Tölgyessy Péter azonban hangsúlyozta: a szlovák magatartás egy-egy elemét meg kell értenünk. A fiatal és sikeres Szlovákia nemzetállamiságra törekszik, amibe nem fér bele például, hogy a Csallóközben ne lehessen szlovákul megszólalni, az irracionális szlovák félelmek és a történelmi okok szülte folyamatos szlovák kisebbségi tudat azonban szinte megoldhatatlanná teszi a kérdést.

Az alkotmányjogász szerint a magyarok helyzete Szlovákiában folyamatosan romlik, és a városokból legszegényebb státusú falvak világába szorulnak vissza. Úgy véli, hogy az ideális megoldás Dél-Tirol példája lehetne, ahol mindenki beszél olaszul és németül - ettől azonban nagyon messze vagyunk, a közeledésnek pedig nyoma sincs.

Talán az segíthetne, ha javulna a rólunk kialakult vélemény, és sikerül egy magával megbékélt, rokonszenves ország képét mutatnunk - mondta Tölgyessy Péter, aki hangsúlyozta: a Szlovákiához közeledéshez kis lépések kellenek, amelyben az államfőnek is megvan a szerepe. Nem természetellenes, ha a magyar kormányfő egy közadakozásból épült szobrot akar felavatni Szlovákiában, de utazásait bölcsebben kellene megszervezni - fogalmazott.

A címlapról ajánljuk