INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Fidesz: hatmilliót kapott Hunvald az önkormányzattól február óta

InfoRádió / MTI
Mintegy hatmillió forint juttatást kapott az önkormányzattól Hunvald György (MSZP) VII. kerületi polgármester a februári előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt - közölte Vattamány Zsolt, a Fidesz erzsébetvárosi frakcióvezetője

A Fidesz szerint a február óta munkát nem végző polgármester számára ezen kifizetéseket meg kell szüntetni - mondta az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján a frakcióvezető.

Vattamány Zsolt hozzátette: indítványt nyújtottak be, amelyben javasolják, hogy a képviselő-testület függessze fel Hunvald György alapilletményének kifizetését, költségátalányát pedig vonja meg.

A politikus kifejtette: a polgármester számára február 10. óta - amióta nem jár be a munkahelyére - az önkormányzat havi 742.560 forint juttatást adott, vagyis az előzetes letartóztatása óta eltelt idő alatt összesen 5.940.480 forintot kapott.

Amikor családok ezrei kerülnek egyre lehetetlenebb helyzetbe csak a VII. kerületben, elfogadhatatlan, hogy a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított, börtönben lévő, munkáját nem végző polgármester ilyen hatalmas összegű "zsebpénzt" kapjon havonta - fogalmazott Vattamány Zsolt. Összehasonlításképpen megjegyezte: idén a fűtéstámogatásra 500 ezer, szociális alapú gyermekétkeztetésre pedig mindössze 3 millió forint kiadást tervezett az önkormányzat.

Hozzáfűzte, hétfő reggel képviselő-testületi ülés lesz, amelyen - reményei szerint - tárgyalni fogják indítványukat, és szavaznak is majd róla.

Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetés mellett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják.

A Népszava csütörtöki számában azt írta, hogy a Hunvald Györgyhöz köthető vagyon zár alá vételéről döntött a nyomozati bíró. A lap értesülését Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, hozzátéve, a döntés nem jogerős, ellene a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő polgármester védője fellebbezett.

Fazekas Géza beszámolt arról is: a Legfőbb Ügyészség döntött arról, hogy helyt ad indítványuknak, és az erzsébetvárosi ingatlanügyekben folytatott nyomozás október 3-án lejáró határidejét négy hónappal, 2010. február 3-ig meghosszabbítják. Indoklásként arról beszélt: az ügy kiterjedtsége és bonyolultsága egyrészt további nyomozati cselekmények végrehajtását teszi szükségessé, másrészt felmerültek olyan adatok is, amelyek újabb bűncselekmények gyanúját vetik fel.

Az ügynek 21 gyanúsítottja van, közülük szeptember elején Kardos Pétert - a pénzügyi bizottság volt elnökét - kiengedték az előzetesből, és a kényszerintézkedést lakhelyelhagyási tilalomra változtatták - írta a Népszava.

A címlapról ajánljuk