INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Bajnai Gordon semmiképpen nem akar miniszterelnök jelölt lenni

InfoRádió / MTI
Semmiképpen nem akar jövőre miniszterelnök jelölt lenni Bajnai Gordon. A kormányfő a TV2 Tények című szerdai műsorának adott interjújában azt mondta: április után pihenni szeretne, minél több időt tölteni a családjával és egyben átgondolni, hogy "mi lesz a következő szakasz az életében".

"Nem változott semmi április óta, amikor először kiálltam az ország nyilvánossága és a Parlament elé és azt mondtam, hogy egy évre vállalom ezt a feladatot" - mondta a miniszterelnök a kereskedelmi televízió honlapján is közzétett interjúban. Bajnai Gordon arról beszélt, hogy a kormány, tervei szerint, kitölti az áprilisig tartó ciklus, és kormányfőként arra készül, hogy nem lesznek előrehozott választások.

A gázártámogatásról elmondta: erre körülbelül 60 milliárd forint volt az idén a teljes támogatás, jövőre pedig "húsz-huszonegynéhány milliárd forint lesz az, amit a Robin Hood adó fizetni fog". Ugyanakkor a gáz világpiaci árának csökkenése miatt szerinte nem lesz érdemi változás a legtöbb ember számlájában. Emlékeztetett arra: a mostani támogatási rendszert jövő tavaszig fokozatosan kivezetik.

Az interjúban szó volt végkielégítésekkel kapcsolatos botrányokról is. "Szimpla hülyeségből nem lehet 100 millió forintos végkielégítést kifizetni egy középvezetőnek, az nyilvánvalóan valamilyen ügyeskedés, hogy ha nagyon finoman akarok fogalmazni" - jelentette ki a miniszterelnök. Bajnai Gordon leszögezte: az állami és önkormányzati többségi tulajdonú vállalatoknak szeptember 15-ig kell nyilvánosságra hozniuk a a vezetők fizetéseit. Azt mondta, számít rá, hogy ő is meg fog lepődni.

"A BKV önkormányzati tulajdonú társaság, de nem lepődnék meg, ha az állam környékén is találnánk ilyen pénznyelő helyzeteket" - fogalmazott, hozzátéve: "indokolhatatlanul sok pénz folyt el erre a szimbolikus esetre, és tartok tőle, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, nyilván nagyon sok ilyen van".

A Blikkben szerdán megjelent minisztériumi utazásokkal kapcsolatban közölte, hogy felkérte a kormánytagokat, hogy tekintsék át a teljes utazási tervet minden minisztériumban. "Nézzék meg, hányan utaznak, indokolt-e az utazás az ország szempontjából, hány éjszakát vannak ott, vegyék a minimumra ezt és számoltassák el a kollégáikat erről" - szögezte le.

A címlapról ajánljuk