INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Balázs Péter: A nyelvtörvény módosításával a kecske is jól lakna, és a káposzta is megmaradna

Infostart / InfoRádió
Szlovákiának módosítania kellene a szeptember elsejével hatályba lépett államnyelvvédelmi törvényt egy kisebbségi nyelvvédelmi törvénnyel, így ideális politikai helyzet jöhetne létre - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a külügyminiszter. Balázs Péter hozzátette: a szlovák nyelvet lehet óvni úgy, hogy a kisebbségi nyelvek életszerű használatát és a kisebbség védelmét is biztosítsa az állam.

A szeptember 1-jével hatályba lépett szlovák nyelvtörvény a civil élet olyan szféráiba is belenyúl, amelyek már nem nyelvi kérdések - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a magyar külügyminiszter, aki szerint ez a törvény messze túlmutat azon a szférán, ameddig a jog eszközeivel egy nyelvet védelmezni lehet.

Balázs Péter hangsúlyozta: a magyar kormány reális célja az lehet, hogy Szlovákia, belátva a törvény túlzásait, módosítja azt, és az EBESZ ajánlása alapján kiegészíti egy kisebbségi nyelvvédelmi törvénnyel. Hozzátette: meggyőzőbb és hitelesebb, ha nemcsak a magyar fél, hanem egy tekintélyes nemzetközi szervezet is ezt javasolja.

Magyarország korábbi uniós biztosa szerint ezzel egy olyan ideális politikai helyzet alakulna ki, amelyben a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad.

Hangsúlyozta: lehet óvni a szlovák nyelvet, de a kisebbségi nyelvek életszerű használatát is biztosítania kell Szlovákiának.

Ki legyen a következő uniós biztos?

Balázs Péter szólt arról is, hogy Magyarország új uniós biztosának kiválasztásakor a személynél sokkal fontosabb egy erős tárca megszerzése a testületben. Egy erős, befolyásos bizottsági helyet kell megszerezni, mert az ország uniós pozíciói múlnak azon öt évig, hogy ki és milyen poszton ül Brüsszelben - fogalmazott.

A külügyminiszter elmondta: a biztosok listáját Jose Manuel Barroso bizottsági elnök állítja össze, az ő érdeke pedig az, hogy jól teljesítsen, mivel a válságkezelés mellett az Európai Unió versenyképességének növelését is elvárják tőle. Ezt csak egy erős csapattal tudja elérni - fűzte hozzá.

Hanganyag: Mong Attila
A címlapról ajánljuk