eur:
396.61
usd:
355.26
bux:
74551.14
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Egyezik a helyszínen rögzített DNS a gyanúsítottakéival - videó az elfogásról

Az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel - jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon rendőri vezetők, de arról nem beszéltek, hogy hány helyszínen rögzített mintákkal találtak azonosságot. Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője hozzátette: egyelőre nem keres újabb gyanúsítottakat a rendőrség.

A romák elleni támadások ügyében előzetes letartóztatásba helyezett négy férfi közül kettőt gyanúsít a rendőrség mind a kilenc bűncselekménnyel, a másik kettőt egy-egy támadás elkövetésével gyanúsítanak; egyikük a rendőrök szerint a Galgagyörkön, a másik pedig a Tiszalökön elkövetett bűncselekményben vett részt.

Petőfi Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vezetője és Házi István, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója arról is beszélt, hogy a gyilkosságoknál használt, valamint a lefoglalt fegyverek között azonosság fedezhető fel.

Hat sörétes és golyós fegyvert, továbbá állványos céltávcsöves és egyéb fegyvereket, több mint 140 lőszert és alkatrészeket, tartozékokat foglaltak le. Típusuk, kaliberük alapján ezek akár a gyilkosságoknál használtak is lehetnek.

A szakértői vizsgálatok ez ügyben még tartanak. Lefoglaltak még térképeket és térképszelvényeket is, amelyeken a korábbi támadások voltak bejelölve, valamint egyéb helyszínek - közölte Petőfi Attila.

A NNI vezetője az MTI kérdésére azt mondta: egyelőre nem keres más embert a rendőrség a romák elleni támadássorozattal összefüggésben. Egy másik kérdésre válaszolva kifejtette: csak akkor mondható, hogy bővülhet az elkövetői kör, ha ezt a későbbiekben adatok támasztják alá.

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, mivel még a gyanúsítottakkal sem közölték, hogy miért és hogyan jutottak el a debreceni szórakozóhelyig, a nyilvánosság előtt sem árulják el ezt el egyelőre. Azt azonban elmondta, a nyomozók tudták, hogy az elfogás hajnalán az elkövetői kör és a barátaik egy helyen lesznek jelen, ezért ez az időpont tűnt a legideálisabbnak a rajtaütéshez.

Kitért arra is, hogy egyes szakértői vélemények szerint meg kellett volna várniuk a rendőröknek a következő támadást, de végül a rendőri vezetés azért döntött a 21-i időpont mellett, mert nem kockáztathattak emberéleteket egy ilyen rajtaütésen, ahol esetlegesen tűzharc alakulhatott volna ki.

Petőfi Attila az elmúlt 13 hónap nyomozásával kapcsolatban azt mondta: rendszertelenül, 18-103 nappal követték egymást a támadások, melyek időpontjai zömmel éjfél és hajnali kettő óra közé estek. Hozzátette: mindig az autópályákhoz közeli, a sztrádáktól 20-25 kilométerre fekvő kis települések szélső házait érintették a bűncselekmények és valamennyi sértett roma származású. Elmondta azt is, hogy eleinte három-négytagú csoportra gyanakodtak, a nagycsécsi kettős gyilkosságot követően azonban ez a szám egy-két fősre csökkent.

Háromszáznál több bejelentés

Az NNI vezetője kifejtette: több mint 300 bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyeket 80 százalékban dolgoztak fel eddig. Ettől függetlenül a nyomozók több vonalat párhuzamosan ellenőriztek a legelső támadás óta folyamatosan. A helyszínek esetében azt mondta, rendőrök tucatjai "szállták meg" a településeket és több ezer embert hallgattak ki, és volt olyan település is, ahol szinte minden lakossal beszéltek, valamint ellenőrizték a környéken fellelhető kamerák felvételeit is.

A fegyverekről szólva azt mondta: először a legális fegyvertartókat ellenőrizték, a vadászokat, majd az illegális fegyverhasználattal kapcsolatba hozható csoportok ellenőrzését kezdték meg, a hatástalanított fegyverek átalakítóit, orvvadászokat. Több mint négymillió híváslista adatát ellenőrizték, és több ezer emberrel beszéltek, akik a támadások időpontjában a helyszínek közelében telefonon beszéltek, különösen a nagycsécsi, alsózsolcai bűncselekmények idején. Érdekességként elmondta, hogy egész Miskolc kétszer kétheti hívásadatát átnézték. Szintén a nyomozás elemeként említette, hogy másfél millió gépkocsi adatait összesítették.

Hangsúlyozta: ez az elemző munka vezetett eredményre, a gyanúsítottak elfogásához, miután augusztus második felére néhány ember látókörébe került.

A gyanúsítottakról szólva azt mondta: 28-42 év közöttiek, cukrász, katona és hangtechnikus foglalkozásúak. Hozzátette: állandó vagy alkalmi munkavállalók, akik debreceni, illetve környékbeli lakosok. A gyanúsítottak közül hárman vallomást tettek, egy azonban megtagadta a vallomástételt. A vallomások tartalmát Petőfi Attila nem árulta el, így arról sem beszélt, hogy a gyanúsítottak kifejtették-e tettük indítékát. (A gyanúsítottak védői ugyanakkor korábban arról beszéltek, hogy védenceik nem ismerték el részvételüket a bűncselekményekben.)

"A rendőrség feltételezése szerint rasszista indítékú támadásokról van szó, de ez a tény csak akkor válik bizonyossá, ha a gyanúsítottak maguk is bevallják" - mutatott rá a dandártábornok.

Házi István, az ORFK bűnügyi főigazgatója sikertörténetnek nevezte a felderítést, amelynek - mint mondta - a végéhez értek. A vezérőrnagy köszönetet mondott a nyomozásban részt vevő rendőröknek, különösen a 120 fős nyomozócsoportnak, továbbá a nemzetbiztonsági szakszolgálatoknak, az adatszolgáltatóknak, a szakértőknek és az állampolgároknak, akik részinformációkkal segítették behatárolni a csoportot.

A bűnügyi főigazgató szalmakazal-effektusnak nevezte a gyanúsítottak kézre kerítését, vagyis ahhoz hasonlította a gyanúsítottak megtalálását, mintha egy tűt kellett volna megtalálniuk egy szénakazalban. Kitért arra, hogy az ország minden részén dolgoztak a nyomozók, a munkába a vidéki rendőrkapitányságok is beszálltak.

Hangsúlyozta: a rendőrség önálló nyomozati munkájának eredményeként lettek meg az elkövetők. A díjkitűzéssel kapcsolatban azt mondta: jellemző a gyanúsítotti körre, hogy még a 100 millió forintos nyomravezetői díj sem ingatta meg egyikőjüket sem, és a környezetükből sem kaptak a rendőrök információt. Hozzátette, az értékelő-elemző munkának köszönhető a siker. Úgy fogalmazott, nem igazolódott be az a feltételezés, hogy ezt az ügyet a magyar rendőrség nem tudja megoldani.

Az NNI felvételét a gyanúsítottak elfogásáról megnézheti, ha ide kattint!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

A McLarennél Lewis Hamilton 2012-es távozása után komoly vesszőfutás kezdődött, ami főként a rossz motorválasztás számlájára volt írható. Az elmúlt években viszont sokat fejlesztett a brit istálló, aminek a gyümölcse az idei szezonra érett be – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a Lando Norris–Oscar Piastri páros nagyon jól működik, igaz, vannak hiányosságaik is, így egyáltalán nem lehet leírni Max Verstappent.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Túlfejlesztett a piac, 20-25 százalékos üresedési ráták jöhetnek

Megtorpanni látszik a spekulatív ipari és logisztikai ingatlanok piaca. Ez csak a ciklikusság vagy rendszerszintű a probléma? Ki, milyen fejlesztésekben látja a jövőt? Inkább Budapest vagy inkább a vidék lehet a következő évek slágere? Hol lesz az üresedési ráta 2025 végén? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a XX. Property Investment Forum konferencia ipar-logisztikai panelbeszélgetésének szakértői, Székely Ádám, az Innovinia ügyvezető igazgatójának, tulajdonosának, az IFK, alelnökének moderálásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 12:41
×
×
×
×