eur:
389.22
usd:
361.93
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Õssejt-botrány: felfüggesztették a Nyírő Gyula Kórház orvos igazgatóját?

A Magyar Nemzet szerint felfüggesztették állásából az őssejt-botrány miatt a Nyírő Gyula Kórház orvos igazgatóját. A Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottsága ma hallgatja meg a kórház és a magánklinika képviselőit az ügyben.

A Nyírő Gyula Kórház belső vizsgálatára hivatkozva megkeresésünkre nem kívántak nyilatkozni arról, hogy valóban felfüggesztették-e állásából az őssejt-botrány miatt Ruff Györgyöt, az intézmény orvos igazgatóját. A nőgyógyász végzettségű orvosról korábban a kórház egy részét bérlő Róbert Károly körúti Egészségügyi Szolgáltató Kft. azt állította, hogy ő rendelte el a rendőri rajtaütéskor végzett orvosi beavatkozást, a Magyar Nemzet pedig úgy tudja, jelen is volt a letartóztatás helyszínén.

A Nemzeti Nyomozó Iroda emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít négy személyt, akik a rendőrök szerint illegális őssejtkezeléseket végeztek. A Budai Központi Kerületi Bíróság az ügyben egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt helyezett első fokon előzetes letartóztatásba. Mára két személy maradt előzetes letartóztatásban, ketten pedig házi őrizetben vannak.

Lapinformációk szerint a gyanúsítottak közül hármat a Nyírő Gyula Kórház területén bérelt helyiségben fogtak el. A gyanú alapján az amerikai állampolgárságú Yuliy Baltaytis egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy ötmillió forintot fizettek.

A rendőrség szerint több helyszínen is végeztek a gyanúsítottak illegális őssejtkezelést, céégüknek azonban csak az őssejtek tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre nem.

Ezzel szemben az egyik házi őrizetben lévő gyanúsított, Seffer István - kaposvári plasztikai sebész - nemrég a közszolgálati televíziónak azt nyilatkozta, hogy az őssejtek terápiás felhasználására is volt engedélye. Az orvos szombaton azt mondta: 2005 óta a szakhatósággal egyeztetve alakították ki a labort, amelyet két engedély és egy részletes szakhatósági leírás birtokában nyitottak meg.

Az ügyet a rendőrség és a kórház mellett tisztázni kívánó Fővárosi Önkormányzat részéről a közgyűlés egészségügyi bizottsága egyébként ma hallgatja meg a kórház és a magánklinika képviselőit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×