INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Magas fizetés, biztos állás - ezt várják a fiatalok a diplomától

Infostart / InfoRádió
A diploma elsősorban arra jó, hogy az ember ne legyen munkanélküli - a legtöbben ezt válaszolták, amikor az Educatio Kht. nyolcezer hallgatót kérdezett meg a "Diplomás pályakövetés" nevű program első lépéseként. Sokan várnak magas fizetést, kötetlen életmódot, nagyobb megbecsülést, vezetői beosztást és külföldi utazást a diplomától - mondta az InfoRádiónak Fábri István kutatásvezető.

A felsőoktatásban tanulók - főleg a műszaki, informatikai vagy gazdaságtudományi képzésben részt vevők - az átlagosnál jóval magasabb fizetést várnak a diploma megszerzésétől, de az is fontos számukra, hogy várhatóan nő a megbecsültségük, elismertségük, ha elvégzik az egyetemet, főiskolát - ismertette az Educatio Kht. felmérésének eredményeit a kutatás vezetője.

Fábri István elmondta: míg a diplomával járó anyagi előnyöket elsősorban a reál területeken tanuló hallgatók emelik ki, addig a papír megszerzésével, presztízsük növekedésével kapcsolatos szempontok inkább a bölcsészet-, társadalom és orvostudományi képzésben részt vevők számára fontosak.

E téren nemcsak a különféle képzésterületeken tanulók véleménye tér el, sokat számít a társadalmi, kulturális státusz is: az iskolázottabb szülők gyerekei nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a presztízsnek, inkább más szempontokra összpontosítanak. Ezzel szemben az első generációs értelmiségiek büszkék arra, ha diplomát szereznek - magyarázta Fábri István.

A nemek között is vannak eltérések: míg a férfiak inkább magas fizetést remélnek, addig a nők főleg azt várják, hogy könnyebben elkerülik a munkanélküliséget, ha diplomát szereznek - fűzte hozzá a kutatás vezetője.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk