eur:
395.06
usd:
370.89
bux:
65061.15
2024. április 19. péntek Emma

Fidesz: az SPS bevezetése 1,8 millió embert foszt ki

Font Sándor (Fidesz) szerint az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer (SPS) bevezetése kifoszt 1 millió 800 ezer olyan földtulajdonost, akik évekkel ezelőtt bérbe adták művelésre a termőföldjüket.

A szakpolitikus erről annak kapcsán beszélt, hogy tizenöt mezőgazdasági szakmai szervezet - érdekképviselet, köztestület, terméktanács - megbízottai kedden arról állapodtak meg, hogy kérik a kormányt, mielőbb rendezze az agrártermelők jelenleg bizonytalan támogatási formáját.

Font Sándor hangsúlyozta: polgári demokráciában elképesztő lépesnek számít, hogy egy kormánytag, Gráf József egy szűk gazdasági érdekcsoport élére áll, akik nagy gazdasági előnyszerzés céljából befolyásolni szeretnék az Alkotmánybíróságot a soron következő döntésében.

Hozzátette: amennyiben bevezetik az SPS-t, az kifoszt 1 millió 800 ezer olyan földtulajdonost, akik évekkel ezelőtt bérbe adták művelésre a termőföldjüket.

A törvény szerint ugyanis ezen termőföldek alapján vagyoni értékű támogatási jogosultság keletkezik, amelynek a tulajdonosa az lesz, aki 2006-ban művelte ezt a földet. A föld tulajdonosa így elesik a saját termőföldje után járó támogatástól - közölte az ellenzéki politikus.

Kiemelte: ez akkor is így van, ha a bérleti szerződés lejár, ugyanis a törvény szerint elválasztják a támogatást a termeléstől és a bérleti szerződés lejárta után a földtulajdonos támogatás nélkül kapja vissza saját termőföldjét. Ilyen körülmények között a termőföldje forgalomképtelen lesz a szabadpiacon - jelentette ki.

Font Sándor véleménye szerint ez az eljárás mintegy 450 milliárd forint támogatási jogosultságot irányít alig pár száz tőkés társasághoz, amelyek ma bérleti formában művelnek termőföldet.

A politikus úgy látja: önmagában az SPS rendszer működőképes lehet, de a jelenlegi kormány egy olyan modellt próbált meg bevezetni, amely egyetlen uniós országban sem működik.

Emlékeztetett arra: ez a szélsőséges változat az, amelyre a Fidesz a kezdetektől azt mondja, hogy alkotmányellenes. A köztársasági elnök is alkotmányossági aggályok miatt nem írta alá és küldte vissza azt az Alkotmánybírósághoz. Várjuk a döntést, amit tudomásul fogunk venni - közölte.

Font Sándor álláspontja szerint a jelenlegi helyzetben nincs értelme bármilyen új modellt bevezetni, a jelenlegit kell megtartani 2013-ig.

Kedden kiderült: tizenöt mezőgazdasági szakmai szervezet megbízottai azt szeretnék elérni, hogy akár rendeleti úton vezessék be jövő év elejétől az SPS-t, hogy a gazdálkodók biztosan tudják majd, mekkora támogatásra számíthatnak még a mostani uniós költségvetési időszakban.

Az SPS bevezetését lehetővé tevő - tavaly az Országgyűlés által elfogadott - törvényt Sólyom László köztársasági elnök az Alkotmánybíróság (AB) elé utalta. Az AB még nem döntött az ügyben, Magyarországnak ugyanakkor legkésőbb augusztus 1-ig be kell jelentenie az uniónak az SPS-rendszerre való áttérést, ha azt 2010. január 1-től alkalmazni kívánja.

Gráf József agrárminiszter azzal érvelt a bevezetés mellett, hogy az SPS alkalmazása - a támogatások termeléstől való elválasztása miatt - lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy az SPS-rendszerben előre kalkulálhassanak az uniós támogatási forrásokkal. Emellett az SPS alkalmazásával a magyar gazdálkodók abba az uniós csoportba kerülhetnének, amelynek érdekében a szabályokat alkotják.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×