eur:
392.74
usd:
366.09
bux:
66823.22
2024. április 25. csütörtök Márk

Szerethető, korrupciómentes pártot szeretne az SZDSZ új elnöke

Szerethető, korrupciómentes, nemzeti liberális pártot ígér az SZDSZ tegnap megválasztott új elnöke. Retkes Attila céljának nevezte, hogy megtisztítsa a pártot a korrupciónak még az árnyékától is. Fordulatot akar elérni a nemzetpolitikában - a haza és haladás gondolatának együttes képviseletét.

Az SZDSZ új elnöke négy ügyben is bocsánatot kért megválasztása után a magyar társadalomtól. Elsőként a korrupciós ügyek miatt követte meg a magyarokat. Azt mondta, hogy a korrupciós ügyektől megtisztítja a pártot, akkor is, ha nagy nevek is áldozatául esnek a rendcsinálásnak. Bocsánatot kért a határon túli magyarság és a vidék ügyeinek elhanyagolásáért. Továbbá elnézést kért az SZDSZ korábbi vezetőinek arroganciája és agresszivitása miatt is.

A politikus arról nem beszélt világosan, hogy a Bajnai-kormányt meddig támogatja az SZDSZ. Karakteres ellenzékiséget ígért, ugyanakkor bizonyos válságkezelő intézkedések támogatását is fontosnak tartja.

Mi lesz Kókával?

Retkes Attila azt mondta: a következő két hétben dől el, hogy kit jelöl az SZDSZ frakciójának élére. Kóka Jánost mindenképpen távozásra akarja bírni.

"Nem mondok le, és a frakció is marad" - szögezte le Kóka János a küldöttgyűlés után. Eddig az előző elnök támadta sorozatosan a frakciót, ezután pedig Retkes Attila fogja, aki mellette távozásra szólította fel a frakció több tagját: többek között is Kuncze Gábort, Pető Ivánt és Magyar Bálintot is, áll a frakcióvezető közleményében. Továbbra is a frakció az egyetlen működőképes testületünk, és a válságkezelésnek is folytatódnia kell, tette hozzá.

Retkes azt mondta, hogy felkészült arra, hogy Kóka hívei bíróságon támadják meg elnökké választását. A párt etikai bizottsága már korábban jelezte, hogy alapszabály-ellenes, ezért bíróságon megtámadható a küldöttgyűlés, mert nem választottak új küldötteket az előző gyűlés óta. Retkes szerint viszont nincs bíróság, ami kétségbe vonhatná megválasztásának legitimitását.

Folytatódik a Fodor-éra?

Retkes Attila egyértelműen a Fodor Gábor által képviselt vonal folytatója lenne. Mellette állt Demszky Gábor budapesti főpolgármester és Szent-Iványi István egykori EP-képviselő is, utóbbi kampányolt is a jelölt mellett. Retkes tulajdonképpen Kóka János frakcióvezető ellenfeleinek jelöltje volt.

Retkes fő ellenfelét, Badacsonyi Szabolcs elnökjelöltet inkább Kókához kötik az SZDSZ-ben. A harmadik jelölt, Weinek Leonárd nem köthető egyik nagy csoporthoz sem a vetélkedő pártelitből, kezdettől neki volt a legkisebb esélye a győzelemre.

A vasárnapi küldöttgyűlésen Retkes 228, Badacsonyi 106 Weinek pedig 72 szavazatot kapott.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

Április végétől soha nem látott gyorsasággal jönnek a GDP-adatok

A legutóbbi negyedéves magyar GDP-adatok kapcsán kevésbé volt ok az örömre, hiszen a tavalyi utolsó negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye megegyezett az előző negyedévivel, vagyis elakadt a harmadik negyedévben megindult növekedés. Az idei első negyedévvel kapcsolatban viszont már most jó hír, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – 13. tagállamként az unióban – 30 napos határidővel publikálja majd első GDP-becslését, azaz az eddigi, a negyedévet követő 45. napon közölt GDP volumenindexet 15 nappal korábban, a negyedévet követő 30. napon teszi közzé. A lépés jelentőségéről és annak hátteréről a statisztikai hivatalt kérdezte a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×