INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Jövő héttől "dugók" lesznek a műszaki vizsgákon

Infostart / InfoRádió
A Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója szerint az elektronikus közigazgatás megvalósítása miatt elengedhetetlen jövő héten bevezetni az új szoftveres műszaki vizsgáztatást, amelynek következtében várhatóan hosszú várakozási időre kell számítani a vizsgáztató állomásokon. Az Európai Autószervizek Magyarországi Szövetségének elnöke szerint az új rendszer bevezetése felesleges, nem időszerű, és plusz költségeket jelent majd.

Az elektronikus közigazgatás és az "egyablakos" ügyintézés megvalósítása érdekében kell bevezetni a gépkocsik új szoftveres vizsgáztatását jövő hét hétfőtől - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatója.

Lovas Károly Róbert hozzátette: az autósok azt fogják érzékelni, hogy csökken az adminisztráció, vagyis kevesebb időt kell eltölteniük a vizsgaállomásokon, a vizsgáztatók munkája pedig könnyebbé válik. Hangsúlyozta: az új eljárásnak köszönhetően csökken a kijátszás lehetősége, az utakon pedig valóban jobb autók közlekednek majd.

Nem időszerű, extra költséget okozó, jelentős előnyt nem hozó - így jellemezte az új vizsga jövő heti bevezetését az Európai Autószervizek Magyarországi Szövetségének elnöke, aki szerint a rendszer bevezetésének első egy-két hetében óriási torlódások várhatók a műszaki vizsgáknál.

Gyöngyössy András kételkedik abban, hogy az új rendszer célja a szigorúbb vizsgáztatás és a műszakilag nem 100 százalékos gépjárművek kiszűrése. Mint elmondta: a műszaki okokból bekövetkező balesetek száma húsz éve folyamatosan csökken, és a vizsgákon tapasztalható visszaélések száma sem nő már, éppen ezért indokolatlannak tartja a szoftver bevezetését.

Hanganyag: Szépvölgyi István

Kapcsolódó hang

Gyöngyössy András
 


Lovas Károly Róbert
 


A címlapról ajánljuk