eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma

Schmitt Pál lesz az EP legmagasabb rangú magyar tisztségviselője

Schmitt Pált jelölte az Európai Parlament egyik alelnöki tisztségére az Európai Néppárt Képviselőcsoportja. Olaszországban megkezdődött a G8-csoport csúcstalálkozója. Bírságbejelentő honlapot indított a kormány. Botrányosnak tartja a Hospinvest tevékenységét a Fidesz. A nap hírösszefoglalója.

Egyeztetést sürget Iránnal és Észak-Koreával a nukleáris fegyverkezés megakadályozása érdekében az amerikai elnök. Barack Obama erről Olaszországban, a 7 legfejlettebb ipari állam és Oroszország csúcstalálkozójának megnyitója előtt beszélt. A G8-csoport tagjainak képviselői az áprilisi földrengés által sújtott L'Aquilában tartják 3 napos tanácskozásukat. A találkozó napirendjén a világgazdaság fellendítése, a globális felmelegedés és a szegénység elleni küzdelem is szerepel. A G8 tagjai az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország, de később a G5 csoport - Brazília, Dél-Afrika, India, Kína és Mexikó -, valamint Ausztrália, Indonézia és Dél-Korea vezetői is csatlakoznak. Rómába és L'Aquilába összesen 15 ezer rendőrt vezényeltek a csúcstalálkozó biztosítására, amelyre mintegy 30 állam- és kormányfő érkezett.

Bírságbejelentő honlapot indított a kormány - jelentette be a kancelláriaminiszter. Molnár Csaba azt mondta: a magyarorszag.hu oldalon keresztül elérhető honlapon lehetne jelezni, ha valaki úgy érzi, hogy a hatóságok méltánytalanul jártak el vele szemben. A politikus arról is beszámolt, hogy Bajnai Gordon miniszterelnök levélben szólította fel az államigazgatási hatóságokat, hogy éljenek mérlegelési jogkörükkel, és a kisebb súlyú, első alkalommal történt szabályszegésekkor méltányosan járjanak el, és ne szabjanak ki bírságot. Molnár Csaba hozzátette: főként a kis- és közepes vállalkozásokat, egyéni vállalkozókat érintő, kisebb súlyú szabályszegésekről van szó.

Még tart a sukorói beruházás pénzügyminisztériumi vizsgálata - mondta a kormányszóvivő. Budai Bernadett emlékeztetett: Bajnai Gordon kormányfő a múlt hónap elején kért átfogó vizsgálatot Oszkó Pétertől, hogy tisztázzák: történt-e szabálytalanság a beruházás eljárási folyamatában vagy a területszerzések során. Hangsúlyozta: a projektet azért indította el a kormány, mert a 200 milliárd forintos létesítmény 2300 munkahelyet teremt a Közép-Dunántúlon, és jelentős külföldi tőkét vonz az országba. Bajnai Gordon miniszterelnök egy június végi lapinterjúban a Sukoró határába tervezett szálloda- és szórakoztató központról azt mondta: kizárólag olyan fejlesztés jöhet létre, amely nem terheli a tavat és környékét a még elfogadhatónál nagyobb mértékben.

A szlovák-magyar viszony kiélezése helyett a megoldás irányába szeretnének elmozdulni diplomáciai és politikai eszközökkel a parlamenti pártok szakértői. Ezt az SZDSZ frakcióvezetője mondta a szlovákiai nyelvtörvény ügyében tartott négypárti, szakértői értekezlet után. Kóka János közölte: arra tettek javaslatot, hogy a házelnök és az Országgyűlés külügyi hivatala koordinálja a négypárti együttműködést és a szakértői munkát. Az SZDSZ azért kért egyeztetést a szlovák nyelvtörvényről, mert úgy véli, hogy a Szlovákiában élő magyar kisebbség számára elfogadhatatlan és diszkriminatív az államnyelv-használati törvénynek a szlovák parlament által múlt héten kedden elfogadott módosítása. Az ügyben a négypárti politikai egyeztetést a jövő héten rendezik.

A Hospinvest tevékenységét botrányosnak, a kórházak funkcionális privatizációját pedig továbbra is elfogadhatatlannak tartja a Fidesz. Pesti Imre, az ellenzéki párt politikusa a céggel kötött szerződések sorozatos felbontására utalva az InfoRádióban hangsúlyozta: a több Heves megyei kórházat eddig működtető, majd áprilisban csődvédelmet bejelentő cég csak adósságot hagyott hátra, és ezzel az egészségügy, valamint a teljes megye költségvetését is veszélybe sodorta. A szocialista Kökény Mihály közleményében úgy reagált: az MSZP-s irányítású Heves megyei önkormányzat - akárcsak több fideszes vezetésű helyhatóság - a színvonalasabb gyógyítás és a hatékonyabb működés érdekében kötött szerződést magánbefektetővel a kórházak üzemeltetésére.

Brüsszelben Schmitt Pált jelölte az Európai Parlament egyik alelnöki tisztségére az Európai Néppárt Képviselőcsoportja. A Magyar Néppárti Delegáció vezetője a titkos szavazás után az InfoRádióban megtiszteltetésnek nevezte az Európai Parlament legnagyobb frakciójának jelölését. Az újonnan alakult Európai Parlament plenáris ülése július 14-én, Strasbourgban dönt az alelnökök személyéről. Schmitt Pál - megválasztása esetén - az Európai Parlament eddigi legmagasabb rangú magyar tisztségviselője lesz.

Írországban október 2-án rendezik az újabb népszavazást az Európai Unió reformszerződéséről - jelentette be a miniszterelnök. Brian Cowen a parlamentben úgy fogalmazott: reményei szerint a szavazók többsége - a tavaly nyári voksolással ellentétben - most nem utasítja el a lisszaboni szerződést, miután az uniós tagállamok vezetői számos engedményt tettek a szigetországnak a többi között a katonai semlegesség és az adókulcsok jelenlegi szintjének megtartására. A legutóbbi közvéleménykutatások alapján Írországban a megkérdezettek több mint fele támogatja a dokumentum jóváhagyását.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×