eur:
393.82
usd:
364.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az MSZP a bírósági reform folytatását kéri a főbírótól

A bíróságok működésével kapcsolatos, fontos és sürgető feladatok megoldását, a bírósági szervezeti reform folytatását kéri a közelmúltban megválasztott Baka András főbírótól Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselő, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) tagja levélben, amelyet az MSZP vasárnap jutatott el az MTI-nek.

"Az elmúlt években számos olyan kérdés merült fel a bíróságok működésével kapcsolatosan, amelyek megoldása fontos és sürgető feladat. Ezért azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy álljon ezeknek az ügyeknek az élére és segítsen abban, hogy minél előbb megnyugtató megoldást találjunk rájuk" - fogalmaz a Legfelsőbb Bíróság elnökének írott dokumentumban a két kormánypárti képviselő.

Lendvai Ildikó és Bárándy Gergely kiemelkedően fontosnak tartja az igazságszolgáltatásban dolgozók érinthetetlenségének és függetlenségének megőrzését, ezért - amint az ország gazdasági helyzete megengedi - javasolja stabil életpálya modell kidolgozását és elfogadását.

A pártelnök és a szocialista OIT-tag szükségesnek tartja a bírósági szervezeti reform folytatását, a szervezeti rendszer további fejlesztését. A levél szerint ezek között szerepel például az OIT összetételének és szavazási rendjének, tagjai megválasztási rendjének megreformálása, a Legfelsőbb Bíróság elnöki és az OIT elnöki pozíció szétválasztásának átgondolása, a megyei elnöki és táblaelnöki hatáskörök újragondolása.

Az MSZP két politikusa közölte, meg kell teremteni az igazságszolgáltatásban azt a szemléletváltást, amely szerint nem a bíróságokra kell optimalizálni az eljárás szabályait, hanem az ügyfelekre.

Lendvai Ildikó és Bárándy Gergely néhány konkrét problémát is felsorol a bíróságok működésével kapcsolatban, például a politikai szerepvállalást, amelynek eddig nem volt következménye, holott számos olyan eset volt, amikor a bírói kar tagjai - számukra tiltott módon - nyíltan politizáltak.

A két kormánypárti képviselő szerint a társadalom számára talán a legnagyobb problémát az ügyek elhúzódása jelenti, amely a büntető és polgári igazságszolgáltatás társadalmi rendeltetését is súlyosan akadályozza.

A gondok közzé sorolják, hogy az állampolgárok a legáltalánosabb ismeretekkel rendelkeznek a hazai bírósági rendszer működéséről, ezért fontos, hogy a magyarok tudják: milyen elvek alapján működnek a bíróságok, hová lehet fordulni jogorvoslatért, segítségért.

A két szocialista politikus felhívta arra figyelmet, hogy Global Integrity korrupcióval foglalkozó szervezet jelentése szerint az igazságszolgáltatás átláthatósága pontosan olyan rossz értékelést kapott, mint a pártfinanszírozás.

Az Országgyűlés június 22-én kétharmados többséggel - 309 igen és 36 nem szavazattal - választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökének a Sólyom László köztársasági elnök által jelölt Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját.

A szervezet egy évig volt elnök nélkül, mivel korábbi vezetőjének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában lejárt a mandátuma, az Országgyűlés többszöri jelölés után sem választott új elnököt helyette.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×