eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Fuzáriummal szennyezett liszt került a boltok polcaira

További gabonatermékek visszahívása várható azt követően, hogy egy bajai cég durumlisztjében fuzáriumot találtak - tájékoztatta az InfoRádiót a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese. Deák Ferenc azt kéri a lakosságtól, hogy aki a Diamant Malom International Kft. által gyártott, november 28-i vagy december 15-i lejárati idejű durumlisztet vásárolt, az vigye vissza a boltba.

Egy élelmiszervállalkozó önellenőrzés keretében vizsgáltatott be terméket, amelyben a határérték feletti fuzárium toxint mutattak ki - közölte az InfoRádióban a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese, aki hozzátette: megállapították, hogy a bajai Diamant Malom International Kft.-nél gyártott durumlisztek fertőzöttek.

A malom vészhelyzeti tervet dolgozott ki, amelynek értelmében zárolták az április 1-je és június 25-e között gyártott termékeket, valamint visszuahívták a 2009. májusi gyártási idővel kiszállított durumtermékeket. Összesen 227 tonna durumbúzát különítettek el.

Deák Ferenc hangsúlyozta: az, aki a cég által gyártott 2009. november 28-i vagy december 15-i lejárati idejű durumlisztet vásárolt, vigye vissza a boltba.

A főosztályvezető-helyettes elmondta: ezekből a lisztalapanyagokból főleg tésztagyártó cégek vásároltak, ezért várhatóan száraztézta termékeket is vissza kell majd hívni a boltok polcairól.

A fuzáriumgomba egyik, a termékekben most fellelt toxinjának, a donnak (dezoxinivalenolnak) a fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot - hányást, hasmenést -, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik.

A Cerbona is érintett

A Cerbona azonnal visszahívta a 2011. május 13. és 2011. június 18. közötti minőség megőrzési idejű Durillo (500 gramm) és Durum (ömlesztett) márkanevű durum száraztészta termékeit - összesen 117 tonnát - a fogyasztók egészségének védelme érdekében, az alapanyag toxin szennyezettsége miatt - mondta az InfoRádiónak a Cerbona Zrt. fejlesztési igazgatója.

Südyné Harmati Mariann hozzátette: a Cerbona minőségellenőrzése június 19-én a Diamant Malom International Kft. által szállított durum száraztészta alapanyagában az élelmiszerbiztonsági értékeket meghaladó DON (deoxinivalenol) toxin eltérést mutatott ki, ezért a cég azonnal hatósági bevizsgálást kért.

A hatósági vizsgálat eredményei szerint a tésztában a főzés során a szennyeződés a törvényben megengedett határérték alá csökken. A vizsgálatokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal laboratóriumai végezték el.

A termékeket forgalmazó áruházak az értesítést követően azonnali hatállyal intézkedtek a készletek visszagyűjtéséről, míg a fogyasztóktól az érintett termékeket a vásárlás helyén visszavásárolják. A Cerbona többi terméke teljes mértékben megfelel a minőségi követelményeknek, azok a Durillo és durum termékek is, amelyek a visszavont minőség megőrzési időn kívül esnek - mondta Südyné Harmati Mariann.

Megjegyezte: a DON vízoldékony toxin, ezért főzés közben jó része a vízbe kerül, így a tésztában a mennyisége az egészségügyi határérték alá csökken.

A cég fejlesztési igazgatója hangsúlyozta: a jövőben szigorítanak a minőségellenőrzési rendszeren, de a partnereiket is erre szorítják. Hozzáfűzte: a káruk százmillió forintos nagyságrendű, amit megpróbálnak behajtani beszállítójukon, a Diamant Malom International Kft.-n.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×