eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Újabb offshore lovag a kormány körül?

A Magyar Nemzet újabb, a kormány körüli offshore lovagról ír. A lap szerint nem véletlen, hogy Farkas Ádámot jelöli a pénzügyi felügyelet élére a kormányfő.

A poszt várományosa nagy titkok tudója lehet, a Bajnai Gordon nevéhez köthető gyanús cégüzlet megkötésében is érintett. A lap szerint ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a Nemzeti Nyomozó Irodánál landoló ügyekben ciprusi, offshore cégek is bábáskodhattak.

A Népszabadság arról számol be, hogy az alkohol keményebb ellenfél a kábítószernél. A jelentés a magyarországi kábítószerhelyzetről 2008 című tanulmány szerint 2001 és 2003 között folyamatosan nőtt azok aránya, akik próbáltak valami tiltott szert, 2003-2007 között a folyamat viszont megállt. Az alkoholfogyasztás, illetve a gyógyszerre való ivás aránya továbbra sem csökkent, sőt egyre népszerűbb. A 2007-es budapesti iskolavizsgálatban az 1995. évhez képest kétszer annyian mondták, hogy havonta legalább egyszer megisznak öt, vagy annál több italt egymás után. A mutatók különösen a lányok tekintetében emelkedtek.

Az Index felteszi a kérdést: miért érdemes távhősnek maradni. A távhőszolgáltatók szerint csak a politika csökkentheti a távfűtés árát. Politikai döntések miatt drágán kapják ugyanis a gázt, a fogyasztók pedig sok áfát fizetnek, és jobbára csak az áramárban jelenik meg a kapcsolt áram és a távhőtermelés haszna. A szolgáltatók szerint a valósnál is drágábbnak tartja a szolgáltatás díját a közhangulat, az ár Budapesten akár a harmadával is csökkenhetne, ha nem lenne fontosabb az olcsó áram az olcsó gáznál.

Pórul járhatnak az utasok - írja a Világgazdaság. Nem fedezi az utazási kártérítést a napokban csődöt jelentett 5 Kontinens Utazási Iroda vagyoni biztosítéka. Nem először fordul elő, hogy egy utazási iroda által lekötött kaució nem elegendő a kártalanításra. A Horvát Utazási Iroda tavaly júliusi csődje után 80 millió forint értékben érkezett kártalanítási kérelem, de az iroda 68, 6 millió forintos kauciójából a biztosítékot kezelő Allianz 87%-ban tudta kifizetni az utasokat. Ilyenkor a fennmaradó összeget senki nem téríti meg a pórul járt utasoknak, az az iroda viszont, amelyik elmulasztja kiegészíteni vagyoni biztosítékát, komoly büntetésekre számíthat.

A Napi Gazdaság szerint korábban indult idén a nyári vásár. A szokásostól eltérően már június közepén megkezdődött Magyarországon a ruházati vásár, több plázában, illetve a Fashion Streeten. A Váci utcai áruházakban is megjelentek 30, vagy akár 50%-os leértékelések. A KSH adatai szerint a ruházati piacot kevésbé érinti a kereskedelem visszaesése, de a szakértők szerint ez csupán annak köszönhető, hogy a korábbi évek bázisa rendkívül alacsony. Az utóbbi hónapokban pedig a ruházati piac szinte csak a leárazásokból él. A recesszió miatt idén már az outlet piac sem lesz képes két számjegyű forgalombővülést felmutatni, ha egyáltalán növekszik.

A portfolio.hu szerint hatalmas üzlet a geotermia. Lezáráshoz közelít a világ egyik legnagyobb, tisztán geotermikus energia hasznosításában érdekelt társaságának elsődleges részvénykibocsátása. A részvényekre hatalmas az érdeklődés, a cég dupla akkora tőkét tud majd bevonni, mint amit előre jeleztek. Geotermikus szempontból Magyarország területe is vonzó, hazánk termálfürdői már most is Európa-szerte híresek. Áramtermelésre az országban a geotermiát még senki nem használja, de két cég is van, amik gőzerővel dolgoznak ezen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×