eur:
400.84
usd:
368.04
bux:
0
2024. október 15. kedd Teréz

Lendvai: Vérfrissítés kell az MSZP-ben

Új és fiatal miniszterelnök-jelöltet kell keresnie az MSZP-nek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke elismerte, vérfrissítést kell végrehajtani a pártban, több fiatalnak kell helyet kapnia a vezető testületekben. Hozzátette: a július 4-i kongresszus során négy feladatot kell megoldani és ki kell tűzni a tisztújítás időpontját is.

Az MSZP július 4-i kongresszusának feladata, hogy értékelje a közelmúltat a párt támogatottságának erős csökkenése okán, valamint végiggondolja, milyen pártot akarnak, és miben kell korrigálni a programot - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. Az MSZP elnöke kiemelte: el kell indítani a választási program készítését is.

A kongresszuson határozni kell arról is, hogy a szocialisták milyen kezdeményezéseket tesznek a Bajnai-kormánynak, emellett ki kell alakítani azt a pontos menetrendet, amelyből kiderül, hogy a választásokig mit mikor tesznek, mikor néznek szembe személyi kérdésekkel - fejtette ki a pártelnök. Lendvai Ildikó elismerte, az egyes kérdésekben van vita a párton belül, de ezek rendezésére való a kongresszus.

Az MSZP-nek el kell végezni az értékelést, ami mentén a személyi kérdésekről is dönteni kell. Fontosabb és logikusabb azonban, hogy a személyeket annak megfelelően válasszák ki, hogy mit akar tenni a párt magával és a választóival - mondta Lendvai Ildikó. Hozzátette: híve annak, hogy a kongresszuson eldöntsék, a személyi kérdések milyen menetrendjét alakítják ki.

Nincs értelme a bizalmi szavazásnak

Lendvai Ildikó hangsúlyozta: annak nem látja értelmét, hogy a kongresszuson bizalmi szavazást kérjen magával szemben a párt elnöksége, de annak igen, hogy kitűzzék a tisztújítás időpontját.

Új és fiatal miniszterelnök-jelöltet kell keresnie az MSZP-nek, ugyanis változnia kell a pártnak, ehhez pedig új, hitelesítő arcra van szükség - emelte ki. A szocialista pártelnök hozzátette: az új arcoknak nagyobb arányban kell megjelenni az MSZP vezetésben is, például az irányítást átvevő választási bizottságban is.

Nem kérdés, hogy kell személyi vérfrissítés az MSZP-ben - jelentette ki Lendvai Ildikó, aki azt is leszögezte, hogy nem kíván a szocialisták kormányfőjelöltje lenni a következő választásokon.

Lendvai Ildikó nem lát olyan kezdeményezést a párton belül, amely az előrehozott választásokat szorgalmazná, de ha lenne is, ő ellenállna ennek, mint mondta, "őrületnek nem adna teret". Nem lát kérdőjelet a pártban, de ha lenne ilyen, ki kell mondani kongresszusi határozatban, hogy az MSZP támogatja a válságkezelést - tette hozzá.

Az MSZP elnöke elismerte, nem voltak képesek arra, hogy a párt szavazóbázisa magáénak érezze a programot, keveset törődtek a mindennapi problémáikkal.

Hanganyag: Mong Attila

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Mi várható ma a tőzsdéken?

Mi várható ma a tőzsdéken?

Tegnap Amerikában történelmi csúcsokat láthattunk a tőzsdén, a Dow Jones és az S&P 500 részvényindexek mellett az Nvidia részvényei is történelmi csúcsra emelkedtek, melynek hatására emelkednek a chipgyártók ma reggel Ázsiában, ahol az emelkedést a japán Nikkei vezeti. Európában is jó hangulatban indulhat majd a kereskedés. Gazdasági események szempontjából a reggeli magyar építőipari adatokra, illetve az uniós ipari adatokra lesz érdemes figyelnünk ma, délután pedig az USA-ban a költségvetési egyenleg publikálása hozhat mozgást a piacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×