eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Versenyjogi aggályokkal lép hatályba az élelmiszeretikai kódex

Bár csak egy hét múlva lenne esedékes, még mindig nem tudni, hogy a kereskedelmi egységek hatályba léptetik-e július 1-jén az élelmiszer-termékpálya résztvevőinek etikai kódexét. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint a kódex létrehozását kezdeményező Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak előre kellett volna egyeztetnie a Gazdasági Versenyhivatallal.

Az Országos Kereskedelemi Szövetség főtitkára az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: több alkalommal is felvetették a szaktárcának, hogy az elvileg július 1-jén hatályba lépő élelmiszer-termékpálya etikai kódex egyes pontjaival kapcsolatban felvetődhetnek versenyjogi aggályok.

Vámos György óriási hibának tartja, hogy - mint az később kiderült - a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egyáltalán nem egyeztetett a Gazdasági Versenyhivatallal a kódex vitatott pontjainak ügyében.

A kereskedelmi láncok többsége már elfogadta a kódexet, amely bár vitatott, július 1-jétől ha bármely kereskedelmi vállalkozás megszegi a versenytörvényt, akkor az bírságra számíthat - figyelmeztetett a főtitkár.

A termelői, feldolgozói és kereskedői szakmai, valamint az érdekképviseleti szervezetek megbízottai április 9-én írták alá az élelmiszer etikai kódexet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.

A kódex aláírásával július 1-jétől a magyar áru részesedése 80 százalékra emelkedik a nagy áruházláncok üzleteinek polcain a jelenlegi mintegy 75 százalékról.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 10:19
×
×
×
×