eur:
388.08
usd:
361.46
bux:
69030.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Éles harcot vár Orbán a szocialisták és a Jobbik között a második helyért

A Fidesz elnöke szerint éles harc várható a jövőben a Jobbik és az MSZP között, hosszú távon pedig a radikális erők további erősödése várható. Orbán Viktor minderről Brüsszelben, az Európai Néppárt vezetői ülésén beszélt, ahol elmondta azt is, hogy José Manuel Barrosót azonnal jelölni kell az Európai Bizottság élére, annak érdekében, hogy minél előbb folytatódhasson az európai válságkezelés.

A Fidesz elnöke szerint felrobbant a szocialisták szavazótábora az európai parlamenti választásokon, egy részük a Fideszre szavazott, nagyobb részük viszont a Jobbikot támogatta.

Orbán Viktor azt mondta, felrobbant szavazótábor nem szokott visszarendeződni, éppen ezért az várható, hogy a radikális pártok tovább fognak erősödni, emellett pedig éles harcot prognosztizált az MSZP és a Jobbik között.

A Fidesz elnöke az Európai Néppárt vezetői ülésén azt mondta, nem támogatják, hogy szocialista kezdeményezésre tovább halogassák José Manuel Barroso jelölését az Európai Bizottság elnöki posztjára, szerinte az állam és kormányfőknek a mostani csúcson hivatalosan is jelölniük kell a mostani elnököt.

Érdemes megjegyezni, hogy a tervek szerint csak politikai nyilatkozatot adnak majd ki a tagállami vezetők, mert meg akarják várni az ír népszavazást a Lisszaboni Szerződésről, ha ugyanis a dokumentum hatályba lép, az radikálisan átalakítja a bizottság működését is. A szocialisták viselkedése európai patópálizmus - mondta Orbán Viktor.

"Ki se csomagoljon!"

A volt kormányfő szerint a magyar gazdaságpolitika az ország összeomlása felé halad, Magyarország lélegeztető gépen van, és a jelenlegi kormánnyal szerinte nem is lehet levenni róla. Arra a kérdésre, hogy a pártcsaládjának prominens tagja, maga a bizottsági elnök Barroso elégedett a magyar gazdasági intézkedésekkel, Orbán Viktor azt mondta, a magyar gazdaság nem az a téma, amiről vitatkozni lehet, itt ugyanis tények vannak.

Az állam- és kormányfői csúcstalálkozón cél egy európai pénzügyi felügyeleti mechanizmus létrehozása is. Az InfoRádió kérdésére Orbán Viktor azt mondta, meg kell nézni a konkrétumokat, de olyan kezdeményezést nem fog támogatni, ami bankárok kezébe adja a bankok felügyeletét.

A Fidesz elnöke a magyar változtatásokkal kapcsolatban emlékeztetett, a kabinet a Magyar Nemzeti Bankkal akarja összevonni a PSZÁF-ot, azt pedig az ellenzéki párt nem támogatja, hogy egy "offshore lovag kommandírozza a magyar pénzügyi rendszert", utalva Simor András jegybankelnökre. Orbán Viktor hozzátette, ha a szocialisták most ki akarnak nevezni egy pártkatonát hét évre, akkor a jelölt ki se csomagoljon.

Szerző: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×