eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Polgármesterek eveznek a Sión

Tolna megyei polgármesterek is részt vesznek a hét végén egy kétnapos vízitúrán a Sión azért, hogy felhívják a figyelmet a folyó turisztikai lehetőségeire.

A túrát a székesfehérvári Széchenyi István Vízitúra Klub szervezi; tíz kenuban harmincnyolcan tesznek meg 23 kilométert. A résztvevők között lesz öt Tolna megyei falu, Kölesd, Zomba, Sióagárd, Bogyiszló, valamint a megyeszékhely, Szekszárd polgármestere - mondta el az MTI-nek Háry János, Sióagárd első embere.

A csoport pénteken a Bóni-foktól, a Sió torkolatától indul, majd a folyásiránnyal szemben haladva szombaton éri el Sióagárdot - tette hozzá.

Háry János szerint a folyó jól hajózható, a haladást az 1-1,5 méteres vízszint teszi lehetővé. Mint mondta, Kölesdtől délre általában alkalmas a Sió az evezésre, amelyet az is segít, hogy egy nemrég épült törpe vízi erőmű miatt állandó vízszintet kell tartani.

A 1300 fős, Sió parti település polgármestere úgy vélte, hogy a folyóban rejlő idegenforgalmi lehetőségek azért nincsenek kihasználva, mert kevés információ jut el az érdeklődőkhöz. A 2005-ben alakított Sió menti önkormányzatok szövetségének célja éppen a turisztikai adottságok kiaknázása. Medinán például egy régi malomépületből szálláshelyet hoztak létre, érdeklődés híján azonban jelenleg nem működik.

Pedig a Balatont a Dunával összekötő vízi út környezete bővelkedik látnivalókban. Háry János példaként említette, hogy a hétvégi vízitúra a gemenci tájvédelmi körzeten át visz, ahol a kenuk "az összeboruló fák zöld alagútjában" haladnak, és egyedülállóan figyelhető meg a Gemenc madárvilága.

Az út végállomása a sióagárdi Leányvár nevű pincefalujában lesz, ahol szombaton rendezik meg tizenötödik alkalommal a sióagárdi országos halászléfőző versenyt.

A gasztronómiai eseményen közel 150 bográcsban fő majd pontyhalászlé, amelyet kulturális programok mellett fogyasztanak el a résztvevők; a Szekszárd Big Band és a sióagárdi hagyományőrző csoport mellett fellép a falu lengyel partnertelepüléséről, Gromatkából érkező táncegyüttes is.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×