eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Sólyom László ismét Baka Andrást jelöli - hírösszefoglaló

Ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő. Országszerte megemlékezéseket tartottak az 56-os Vértanúk Emléknapján. Júliustól a kereskedelmi szálláshelyeket terhelő forgalmi adó is a kedvezményes, 18 százalékos kulcs alá esik. A nap hírösszefoglalója.

Ismét Baka Andrást jelölte a Legfelsőbb Bíróság elnökének az államfő. Bár a két legnagyobb frakció, az MSZP és a Fidesz is előzetesen támogatásáról biztosította a jelöltet, hétfőn mégsem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a parlamentben. A Köztársasági Elnöki Hivatal közölte: Sólyom László úgy véli, hogy ez megrendítette az Országgyűlés szavahihetőségét, és ezzel az államszervezet demokratikus működése sérült. Az államfő szerint csak a nyilatkozatokkal összhangban lévő szavazás képes orvosolni ezt a helyzetet. Szili Katalin házelnök szerint az Országgyűlés jövő hétfőn vagy egy héttel később szavazhat Baka András megválasztásáról.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 56-os Vértanúk Emléknapja alkalmából. Délelőtt a Vértanúk terén a közjogi méltóságok mellett Nagy Imre családja, a politikus nevét viselő társaság és alapítvány, valamint az 56-os szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait a mártír miniszterelnök szobránál. A Kozma utcai Kisfogházban, Nagy Imre és társai kivégzésének helyszínén Bajnai Gordon jelenlegi és Boross Péter volt kormányfő is virágokat helyezett el. Megemlékezést tartottak a parlamentben is. Nagy Imre miniszterelnök és vádlott-társai, Maléter Pál és Gimes Miklós halálos ítéletét 1958. június 16-án hajtották végre. A holttestek kihantolása és azonosítása 1989 márciusában kezdődött meg, a június 16-ai újratemetés a rendszerváltás jelképes eseménye lett.

Benyújtotta a háromsávos vagyonadóról szóló módosító indítványait az Országgyűlésben a parlament gazdasági bizottsága. A javaslat szerint 30 millió forintig megmarad az adómentesség, de ha ezt az összeget eléri az ingatlan értéke, akkor sávosan adózik. A 30 millió forintot meg nem haladó rész után 0,25 százalék, a 30 és 50 millió közötti részre 0,35 százalék, míg 50 millió forint felett fél százalék lenne az adókulcs. Ha egy tulajdonos több ingatlannal rendelkezik, a második csak 15 millió forintig lenne adómentes, a többi pedig már teljes egészében adóköteles lenne. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte: ha pártja kormányt alakíthat, megszünteti a Bajnai-kabinet által tervezett ingatlanadót Hozzátette: ha az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi, elképzelhetőnek tart egy olyan törvénymódosítást is, amelynek értelmében az embereknek visszafizetnék a tőlük ezzel az adónemmel elvett pénzt.

Júliustól a kereskedelmi szálláshelyeket terhelő forgalmi adót is a kedvezményes, 18 százalékos kategóriába sorolja a kormány - jelentette be Ujhelyi István, az MSZP alelnöke. A politikus elmondta: a szakmai szervezetek által támogatott, jelentős adókönnyítés hozzájárul a turizmus versenyképességének, nyereségességének javításához, valamint segíti a foglalkoztatás bővítését. Közben a távirati iroda arról számolt be, hogy januártól a legalacsonyabb, 5 százalékos áfa-kulccsal adózna a távhőszolgáltatás. A hírügynökség úgy tudja: erről még hétfőn egyeztetett a szocialista polgármesterekkel a miniszterelnök.

Nyolcvan államban 102 képviselete marad Magyarországnak - jelentette be az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a külügyminiszter. Balázs Péter elmondta: a 108 képviselet közül 4 nagykövetséget és 8 főkonzulátust zárnak be, emellett összeköltöztetnek három, nemzetközi szervezetben működő nagykövetséget. A változtatásokkal évi 2 milliárd forintot spórol a tárca. A Fidesz ellenzi az elképzelést.

Elfogadhatatlannak tartja a jövő évi költségvetésben tervezett 120 milliárd forintos elvonást a hét önkormányzati szövetség konzultatív tanácsa. A testület a parlamenti pártok képviselőivel tartott találkozó után kiadott közös nyilatkozatban fontosnak nevezte az önkormányzati rendszer reformját, de továbbra is hiányolja az érdemi egyeztetést az ügyben.

Egy hetes technikai szünet után újraindult a 4-es metró fúrópajzsa a Duna alatt, így a jövő héten a déli pajzs elérheti a Fővám téri állomást - közölte a DBR Metró Projekt Igazgatóság. Klados Gusztáv projektvezető az InfoRádióban emlékeztetett arra: a pajzs azért akadt el múlt kedden, mert a marótárcsa beleragadt az agyagba. Az agyagréteget speciális hígító anyag befecskendezése mellett fejtik tovább, de technikai szünetek a jövőben is előfordulhatnak.

Svédországban lezárta az illetékes ügyész a Gripen vadászgépek eladását és lízingelését érintő korrupciós vizsgálatot. Christer van der Kwast közölte: nem talált bizonyítékot arra, hogy a svéd Saab ipari csoport és az általa felerészben tulajdonolt Gripen International szándékosan segített brit partnerének, a BAE Systems-nek kenőpénzek kifizetésében 2004. júliusa után. Ugyanakkor hangsúlyozta: a rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a legnagyobb európai hadiipari csoport, a BAE kenőpénzeket fizetett a Gripen-ügyletekkel összefüggésben Dél-Afrikában, Csehországban, és Magyarországon.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×