eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Plágiummal vádolják a Harry Potter-könyvek szerzőjét

világszerte népszerű és nagy hasznot hozó Harry Potter-könyvek kiadója, a Bloomsbury tagadja, hogy J. K. Rowling, a sikerkönyvek szerzője Adrian Jacobs néhai író Willy, a varázsló kalandjai című könyvéből lopott volna "jelentős részeket" a Harry Potter és a tűz serlege című művéhez.

Jacobs 1997-ben halt meg Londonban. Szóban forgó könyve, a The Adventures of Willy the Wizard - No 1 Livid Land 1987-ben jelent meg - egy évtizeddel azelőtt, hogy a Harry Potter-sorozat első kötete napvilágot látott. A Jacobs örökségét kezelő alapítvány most plágium vádjával pert indított a Bloomsbury ellen.

A Harry Potter és a tűz serlege a Rowling-sorozat negyedik kötete, és 2000 júliusában jelent meg. A Bloomsbury Kiadó kedden azt állította, alaptalan és hamis a vád, hogy Rowling átemelt volna saját könyvébe Jacobs munkáiból.

A Jacobs-alapítvány már 2004-ben megkereste a Bloomsbury kiadót, de nem tudtak részeket azonosítani a Harry Potterben, amelyek a Willy, a varázsló kalandjai című könyvből lettek volna másolva.

"J.K. Rowling semmit sem tudott Adrian Jacobs könyvéről egészen addig, amíg 2004-ben meg nem vádolták plágiummal" - hangoztatja keddi közleményében a Harry Potter-könyvek kiadója.

Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×