eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Balázs Péter: "Lehet, hogy ez az utolsó esélyünk"

A Lisszaboni Szerződésről, a világgazdasági helyzetről és Európa szerepvállalásáról, a decemberi klímakonferenciáról valamint a Duna stratégiáról egyeztet az Európai Tanács a következő ülésén. Erről adott tájékoztatást a Parlamentben Balázs Péter külügyminiszter. A tárcavezető az InfoRádió kérdésére elmondta, a legbátrabb becslések szerint idén novembertől léphet életbe a lisszaboni szerződés.

 Csütörtökön és pénteken az Európai Tanács soron következő ülésén az egyik legfontosabb téma a lisszaboni szerződés lesz. Balázs Péter az InfoRádió kérdésére elmondta: a legbátrabb becslések szerint idén novembertől léphet életbe a lisszaboni szerződés. A tárcavezető hangsúlyozta mindez Írországon múlik.

"Már sokszor sikerült újraéleszteni ezt a szerződést, de lehet, hogy ez az utolsó esélyünk. Ha most nem sikerül, akkor valami teljesen új megközelítéssel kell majd próbálkoznunk. Bízom abban, hogy most sikerül" - mondta.

A lisszaboni szerződés életbe léptetése után következhet az Európai Bizottság újrajelölése. Az Európai parlament szavaz majd erről két részben, egyrészt a bizottsági elnök személyéről, másrészt a biztosok személyéről. Magyarország José Manuel Barrosot támogatja majd, annak ellenére is, hogy az Európai Szocialisták Pártja ellenzi, hogy a jelölt újra öt évre megkapja a megbízatást.


Az Európai tanács mindezeken kívül foglalkozik majd a környezetvédelemmel, a koppenhágai klímakonferencia megrendezésével, és a Duna-startégiával.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×