eur:
389.15
usd:
361.59
bux:
68582.08
2024. május 7. kedd Gizella

Nézőpont Intézet: Az MSZP csak két egyéni képviselői mandátumot nyerne

Az 176 egyéni választókörzetből csak kettőben nyerne MSZP-s jelölt az országgyűlési választáson - ez az eredmény akkor jön ki a Nézőpont Intézet modellszámítása szerint, ha a vasárnapi szavazáson leadott voksokkal nem európai parlamenti képviselőket, hanem új országgyűlést választottunk volna.

A szocialista párt téved, ha úgy gondolja, hogy a június 7-ei európai parlamenti választáson elszenvedett nagyarányú vereség hátterében az áll, hogy a választói otthon maradtak - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója, aki hangsúlyozta: ha a vasárnapi szavazáson leadott voksokkal nem európai parlamenti képviselőket, hanem az új országgyűlést választottak volna, akkor a Fidesz-KDNP szövetség kétharmados többséget szerzett volna.

Mráz Ágoston Sámuel elmondta: számításaik szerint a 176 egyéni választókörzetből a Fidesz 174-et nyerne el, és csak két kerületben lenne esélye szocialista képviselőknek a közvetlen mandátumszerzésre - név szerint Szanyi Tibornak és Tóth Józsefnek. Az elemző azonban hozzátette: ez is csak akkor igaz, ha a második fordulóban valamelyik kis párt (az SZDSZ vagy az MDF) is támogatja őket.

Kifizetődőnek látszik Szanyi Tibornak a párt hivatalos irányával elleni "ellenzéki" magatartása - fogalmazott az elemző.

MSZP 56, Jobbik 46 képviselő


Mráz Ágoston Sámuel elmondta: a számítások szerint ha a Jobbik bejutna a parlamentbe az országgyűlési választáson, akkor az EP-eredményének átkonvertálása után 46 képviselője lenne - csak tízzel kevesebb, mint az MSZP-nek.

Úgy véli: az MDF is jó eséllyel lépné át az 5 százalékos bejutási küszöböt, és 15 képviselővel alakíthatna frakciót az új parlamentben. Az EP-választás után az MSZP középpárttá zsugorodott, és kétséges, hogy a jelenlegi feltételek mellett javulna a helyzete - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×