eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Emelkedhet az államháztartási hiány - a nap legfontosabb hírei

Tudomásul vette a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság a magyarországi makropálya módosítását. A pénzügyminiszter a testületek delegációjával folytatott megbeszélés után elmondta: erre a várttól elmaradó bevételek miatt volt szükség. Oszkó Péter közölte: az államháztartás hiánya az idén a GDP 3,9 százaléka lehet, jövőre 3,8 százalékkal számolnak, és 2011-ben csökkenhet 3 százalék alá.

Oszkó Péter hozzátette: a bruttó hazai termék az idén 6,7 százalékkal, jövőre 0,9 százalékkal csökken, 2011-ben pedig már bővülhet. Az IMF és az Európai Bizottság delegációja elismerően szólt a kormány intézkedéseiről. Elena Flores, az európai testület képviselője azt mondta: Magyarország jó úton halad a készenléei hitel feltételeinek teljesítésében. A Fidesz szerint az újabb adatok azt mutatják, hogy a kormány ősz óta hozott megszorító intézkedései teljesen elhibázottak.

Júniustól csökken a miniszterek fizetése

Júniustól 15 százalékkal csökkenhet a miniszterek fizetése; az Országgyűlés 206 igen szavazattal fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely lehetőséget biztosít a kormányfőnek a miniszteri illetmények mérséklésére. Az indítványt 156 képviselő elutasította, 1 tartózkodott. A jogszabály-módosítás alapján az állami vezetők nem válthatják meg pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörük megszűnésétől számított 30 napon belül ismét állami vezetővé választják őket. A jövőben a kormányfő, valamint a miniszterek és az államtitkárok nem lesznek jogosultak jubileumi jutalomra; ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn. Az Országgyűlés módosította a bor eredetvédelmére vonatkozó szabályozást. Az Európai Unió borrefomjának megfelelő változtatások értelmében az oltalom alatt álló földrajzi árujelzőket továbbra is automatikusan védi az uniós jog, a borok esetében azonban 2011 végéig termékleírást kell benyújtaniuk a jogosultaknak.

Ismét fúrják a 4-es metrót

Több mint egy hónap után újraindult a 4-es metró egyik alagútfúró pajzsa a Szent Gellért térről a Duna alatt átvezető részen. Klados Gusztáv, a DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője elmondta: a déli pajzs a tervek szerint öt hét múlva ér a Fővám téri állomáshoz, amely még áprilisban érte el azt a készültségi fokot, hogy fogadni tudja a pajzsokat. Szerinte ha nem lesznek gondok, akkor a munkával hamarabb is végezhetnek. Az alagútfúrás újraindítását az tette lehetővé, hogy a főváros és a kivitelező április végén megegyezett a vitás ügyek rendezéséről. A Bamco április 14-én állt le a munkával a BKV által kifogásolt 35 milliárd forintos pluszkövetelések miatt, az alagútfúrásra kötött szerződés teljes összege mintegy 62 milliárd forint.

Brüsszeli igen a MOL horvátországi üzletére

Feltétel nélkül jóváhagyta a MOL és a horvát kormány között január 30-án kötött részvényesi megállapodás módosítását az Európai Bizottság. A változtatás alapján - a felügyelőbizottság megválasztása után - a MOL lesz felelős az INA horvát olajipari társaság működtetéséért. A szerződés szerint a horvát kormány - bizonyos esetekben - vétójoggal rendelkezik annak érdekében, hogy biztosíthassa a nemzeti energia-ellátást, és beleszólhasson az INA stratégiai eszközeit érintő egyes döntésekbe. A részvényesi megállapodás határozatlan időre szól, és addig lesz érvényben, amíg mindkét fél legalább 25 százalék plusz 1 szavazattal rendelkezik az INÁ-ban.

Emelkedik a benzin ára

Bruttó 5 forinttal emeli szerdán a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. A gázolaj ára nem változik. A portfolio. hu arról számolt be, hogy a lépéssel a benzin féléves csúcsra drágul. A benzin átlagára 272 forintra emelkedik, a gázolajé 253 forint marad.

Drágábban utazunk

Legfeljebb 4,4 százalékkal drágulhatnak a BKV egyes jegy- és bérlettípusai az áfaemelés miatt, ha a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja a Főpolgármesteri Kabinet ülésén elfogadott javaslatot. Az elképzelés szerint egy vonaljegyért 290 helyett 300 forintot, a havi dolgozói bérletért 9.000 helyett 9.400 forintot, a tanuló-nyugdíjas bérletért pedig 3.550 forint helyett 3.700 forintot kellene fizetni.

Logisztikai központ épül Hatvanban

Hatvanban építi fel közép-európai logisztikai központját a Decathlon sport áruházakat működtető francia Oxylane Csoport. Az első lépcsőben 24 ezer négyzetméter, később 34 ezer négyzetméter alapterületű, 4 milliárd forintból elkészülő logisztikai központból látják el 2010 elejétől a társasághoz tartozó bulgáriai, csehországi, magyarországi, romániai és törökországi Decathlon, illetve Koodza áruházakat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×