eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc

Lánczi: Akár Sólyom is kezdeményezhetné a parlament föloszlatását

Lánczi András politológus szerint akár Sólyom László köztársasági elnök is nyújthatna be a parlament feloszlatását kezdeményező határozati javaslatot. Az egyetemi tanár elmondta: a hatalom szétzilálódott, a kormánypárt nem tudja irányítani a folyamatokat.

Elméletileg Sólyom László köztársasági elnök is nyújthatna be a parlament feloszlatását kezdeményező határozati javaslatot - mondta az InfoRádiónak Lánczi András egyetemi tanár.

A politológus kifejtette: ami egy hét alatt lezajlott a kormány környékén és a szocialista pártban, azt mutatja, hogy a hatalom szétesett, és nem tudják kontrollálni a folyamatokat. Ilyen helyzetben senki nem tudja, nem látja át, hogy mi zajlik, ezért a legváratlanabb dolgok is előfordulhatnak, még akár az is, hogy egy 85 százalékos pillanatnyi többséget (amely megszavazta múlt szombaton Gyurcsány Ferencet pártelnöknek) fölvált egy ledorongoló, a hatalomból eltávolítani akaró véleményözön - ilyesmi játszódhatott le a szocialistákon belül - mondta az InfoRádiónak Hozzátette: más valószínűleg senki nem tudta a szocialistáknál, mi a cél.

Lánczi András a hétvégén úgy vélekedett: az SZDSZ nem tudta eldönteni, nekik mi a jó, ezért született nehezen döntés.

Gyurcsány Ferenc valószínűleg taktikai megfontolásokból mondott le a pártelnöki tisztségről is, miután a múlt szombati MSZP-kongresszuson bejelentette, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt kér maga ellen, és így távozik a miniszterelnöki székből. Azonban ami tegnap stratégia lehetett, az ma már tűnhet taktikának, aztán pedig még annak sem - jegyezte meg Lánczi András.

Kukorelli István alkotmányjogász a pénteki Magyar Nemzetben úgy nyilatkozott: szerinte Gyurcsány Ferenc múlt szombati bejelentését lemondásnak kellene ítélni, mivel a jogban a tartalom számít, nem a forma, azaz hiába kérte maga ellen konstruktív bizalmatlansági indítványt, lépése lemondásként értelmezhető. Ebben az esetben pedig megnőne a köztársasági elnök szerepe.

Orbán Viktor is úgy nyilatkozott a hévégén: a Fidesz egyet tehet, újra és újra kezdeményezi a parlament önfeloszlatását.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×