eur:
389.55
usd:
361.86
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai: Az irány jó, ehhez kell hozzátennie a magáét az új kormányfőnek

Ha valamelyik miniszterelnök-jelölt nem nyeri el az MSZP frakciójának vagy az SZDSZ támogatását, kiesik a háromfős listáról - mondta ki az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó. A szocialista frakcióvezető kifejtette: az új miniszterelnöknek nem kell új kormányprogramot írnia, de a válságkezeléshez szükséges legfontosabb lépéseket vázolnia kell, és a kabinet összetételét is ismertetnie kell a pártokkal ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget.

Ha valamelyik miniszterelnök-jelölt nem nyeri el az MSZP frakciójának vagy az SZDSZ-nek a támogatását, kiesik a háromfős listáról - jelentette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Lendvai Ildikó frakcióvezető. Az MSZP elnöksége Surányi György volt jegybankelnököt, Glatz Ferenc akadémikust és Vértes Andrást, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnökét javasolta kormányfőnek kedden este.

Az MSZP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője kiemelte: olyan nevet nem lát a listán, amelyet alapból elutasítanának a szocialisták, bár minden bizonnyal van a frakciónak sorrendje a három jelölt között - tette hozzá.

A frakciónak és a lehetséges partnernek nem az a feladata, hogy első körben egyet válasszon a három jelölt közül - közölte a szocialista politikus, aki kiemelte: azt tartaná jónak, ha megmondanák, van-e olyan a három jelölt között, akivel képtelennek és lehetetlennek ítélik az együttműködést, de mindezt nem tartja valószínűnek Lendvai Ildikó.

Ha az MSZP-frakció mind a három jelöltet támogatja, és az SZDSZ, valamint esetleg más partner is elfogadja a neveket, akkor leülnek, és egyeztetnek a programról - fogalmazott Lendvai Ildikó.

Elvi hozzájárulás

A szocialista frakcióvezető szólt arról is, hogy Surányi György, Vértes András és Glatz Ferenc is elvi hozzájárulását adta a jelöléshez, de a végső válaszra csak akkor kötelesek, amikor megvan a parlamenti többség, ami kifejezi a készségét a megválasztásukra.

Ahhoz, hogy a parlament többsége igent mondjon valamelyik jelöltre, az kell, hogy a program irányaiban megegyezés szülessen, valamint a kormányfő-aspiránsnak kormánya összetételét is ismertetni kell - mondta a szocialista politikus. Lendvai Ildikó kiemelte: a kormány eddigi válságkezelő lépéseit jó irányúnak tartják, és a jelöltnek azt kell elmondania, hogy a folytatásban mit tenne hozzá a programhoz.

Hozzátette: akár előny is lehet, ha az új miniszterelnök nem tagja az MSZP-nek, mivel így nem kelt fel előítéleteket.

Az új miniszterelnöknek nem kell új kormányprogramot írnia, de a politikai illem azt kívánja, hogy a bizalmatlansági indítvány vitájában ismertté váljanak a fő irányok, vagyis nem egy 300 oldalas dokumentum kell, hanem néhány olyan pont, ami a válságkezelés legsürgősebb teendőit tartalmazza - mondta az MSZP frakcióvezetője.

Lendvai Ildikó kiemelte: az új miniszterelnök a folyamatban lévő ügyeket is tovább viszi, így azonnal munkához láthat a beiktatása után. Nem alapanyagok nélkül kezd dolgozni az új kormány, ugyanis Gyurcsány Ferenc kiadta a tárcáknak, hogy az előkészített reformokat írják össze, hogy ez könnyen átadható legyen - tette hozzá a frakcióvezető, aki szerint a munka folyamatossága jobban biztosított, mintha új választásokat tartanának.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×