eur:
388.71
usd:
361.71
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Pénteken nyílik a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren

Pénteken kezdődik a karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. A rendezvényhez több mint 150 kulturális program kapcsolódik. A vásár - a szervezők becslése szerint - tavaly 600 ezer érdeklődőt vonzott.

Idén a szokásosnál egy héttel korábban, november 21-én pénteken kezdődik a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren - számolt be róla Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A rendezvény december 29-ig tart, összesen több mint 150 kulturális programmal várják az érdeklődőket.

A több mint száz kézműves elárusítóhely a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által zsűrizett hagyományőrző termékekkel, ajándéktárgyakkal lesz tele. A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára pirul a vályogkemencében a kenyérlángos, a kürtőskalács, a hurka, a kolbász, a pecsenye. A jó forralt bor sem hiányzik, és idén is haza lehet vinni a vásári bögrét.

A téren felállított hatalmas karácsonyfa, a mesélő betlehemi jelenet, az óriási adventi koszorú mellett elengedhetetlen része a rendezvénysorozatnak a Gerbeaud Ház ablakaiban látható Adventi Kalendárium. December 1-24. között minden nap harangjátékkal és ünnepi fúvósokkal kísért ablaknyitás veszi kezdetét 17 órakor. Idén is egy-egy kortárs festmény képe látható majd a ház ablakaiban.

Mindennap várják a kicsiket a kézműves gyermekjátszóban. Idén december 6-7-én, szombaton és vasárnap 10-13 óra, valamint 15 és 18 óra között várja a Mikulás a látogatókat.

A Budapesti Karácsonyt a kontinens legrangosabb karácsonyi eseményei között tartják számon: 2006-ban a Travel&Leisure magazin beválogatta a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni - számolt be az elmúlt 10 év eredményeiről Fekete László, a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezetője.

Hozzátette: az idei vásár a tavalyinál nagyobb költségvetéssel dolgozik. Idén is lesz játszóház a gyermekeknek, most az 1800-as évek végének karácsonyi hagyományait idézik fel. A rendezvény keretében december 21-én 10. alkalommal kerül megrendezésre Kárászy Szilvia zongoraművész harangjátékkoncertje a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A szervezők becslése szerint a Budapesti Karácsony eseménysorozatot évente közel 600 ezren látogatják, a tavaly végzett felmérés alapján az érdeklődők többsége, csaknem 70 százalék külföldről érkezik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×