eur:
389.16
usd:
362.19
bux:
68842.55
2024. május 8. szerda Mihály

Nézze meg a hévizes csodabarlangot, amelyet nemrég fedeztek fel!

Kedd délután bemutatták a nyilvánosságnak a budapesti Molnár János-barlang közelmúltban felfedezett részét. A világ legnagyobb termálvizes termét a barlangkutatók egy mesterséges vágattal érték el. A képződmény nem csupán egy csodabarlang, hanem egy geológiai tanterem, hiszen jelenleg is formálódik.

Jelenleg is alakul, képződik az a terem, amelyet a közelmúltban fedeztek fel a budai hegyekben lévő Molnár Lajos-barlang kutatói - mondta Adamkó Péter barlangkutató az InfoRádiónak. A termet

Kessler Hubertről, a budai Szemlő-hegyi és Ferenc-hegyi barlangok felfedezőjéről nevezték el. Adamkó Péter arról is beszélt, hogy a terem feltárása nemcsak technikai, hanem jogi akadályokba is ütközött, mert a területen szállodát akartak építeni.

Mint azt a barlangász elmondta, a feltáráshoz nehezebb volt a jogi útvesztőn átverekednie magamat, mint a sziklán, pedig tíz körömmel két hónapig századmagával vájta itt a sziklát.

A barlangkutató hozzátette: a képződményt már a hetvenes években elkezdték feltárni, de akkoriban még nem voltak olyan eszközeik, amelyekkel gyorsabban haladhattak volna. Mostanra viszont mind a modern eszközök, mind pedig az engedélyek rendelkezésre álltak, így feltárhatták a 20-25 méter magas kupola alakú víz alatti termet.

Adamkó Péter szerint a budai hegyek alatt akár 25 kilométernyi lehet az a barlangrendszer, amely feltárásra vár. Ezeken folyamatosan dolgoznak, de mint mondta, leginkább szerencse kérdése, hogy mikor bukkannak újabb és újabb barlangokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×