eur:
388.99
usd:
361.89
bux:
68678.28
2024. május 8. szerda Mihály

Honnan száll a szálló por?

Nemcsak a közlekedésből, hanem bizonyos fűtőberendezésekből is származik szállópor, amely miatt néhány hete majdnem szmogriadót kellett elrendelni Budapesten. A megoldás az utak takarítása, a forgalomkorlátozás és a részecskeszűrők felszerelése lenne; ez utóbbiak elsősorban a dízel üzemű autóbuszokról és teherautókról hiányoznak - mondta az InfoRádiónak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Október végén lépett életbe az a szabályozás, amelynek értelmében szmogriadót kell elrendelni, ha a levegőben lévő szállópor koncentrációja az előrejelzések alapján legalább három napon át meghaladja a 100 mikrogrammot köbméterenként. A riasztás értelmében akár korlátozhatják is a gépjármű-közlekedést a fővárosban.

Bár november elején a Nagytétényben elhelyezett műszer már a határértéket meghaladó szállópor mennyiséget mérte a levegőben, szmogriadót még nem kellett elrendelni, mert ahhoz a főváros többi pontján mért értékeket is figyelembe kell venni.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta: a levegő szállópor koncentrátumához leginkább a nem gázzal működő tüzelőberendezések járulnak hozzá. Bibók Zsuzsanna hozzátette: a másik forrás a közlekedés, mert a dízel üzemű járművek kipufogógázaiban vannak ilyen apró részecskék.

A szakértő úgy véli: megoldás lenne a részecskeszűrő berendezések használata, amely azonban a tömegközlekedési járművekben és teherautókban még nagyon ritka. Egyes országokban a buszokra pótlólag szerelnek fel ilyen szűrőket, hogy minél alacsonyabb legyen a levegő szennyezettsége - tette hozzá a főosztályvezető.

Nemcsak a kipufogókból, hanem a gumik és az alkatrészek kopásából is származik szállópor, a közlekedés pedig felkeveri és a levegőben tartja a részecskéket - mondta Bibók Zsuzsanna, aki szerint bár az építkezésekről is kerül por a levegőbe, ám az a szálló pornál nagyobb szemcséjű, és bár kellemetlen, nem olyan nagy arányban szennyezi a levegőt.

A részecskeszűrő berendezéseken kívül a szakember megoldásnak tartaná a közlekedési korlátozások bevezetését a nagy szennyezettségű területen, az új járművekkel szemben pedig szigorú kibocsátási szabályok kellenek.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×