eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Hamarosan megúszhat sok hivatali sorban állást

Gyorsabb és kényelmesebb ügyintézést tesz majd lehetővé az a több jogszabályt érintő javaslat, amely az elektronikus közszolgáltatások fejlesztéséről szól - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón. Azt is megtudtuk, hogy Spanyolország, Belgium és Magyarország közös pályázatot ír ki a három ország EU-elnökségét jelképező logóra.

"Ha egy magyar állampolgár megváltoztatja a lakóhelyét, akkor ezt nagyon sok helyen kell bejelentenie."

Baja Ferenc informatikáért felelős kormánybiztos szerint például ezen a helyzeten segít majd az elektronikus közszolgáltatások fejlesztését megcélzó törvényjavaslat, amelyet a kormány már elfogadott, de az Országgyűlés még nem. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára erről a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt.

"Léteznek már olyan eszközrendszerek - az internettől kezdve a mobilszolgáltatásokon keresztül -, amelyek képesek kiszolgálni ezeket az állampolgári, vállalkozói igényeket."

Baja Ferenc hangsúlyozta, hogy ötpárti egyeztetésre is hajlandóak a törvényjavaslattal összefüggésben, hiszen tisztázni kell, hogy például az önkormányzatoknak vagy a bíróságoknak mekkora mértékben lenne kötelező biztosítaniuk az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Hozzátette: az emberek akkor fogják használni a rendszert, ha a működtetők garantálják annak biztonságát.

"Egy rendkívül szerencsés összeállításról, egy szinte ideális trióról van szó."
Spanyolországról, Belgiumról és Magyarországról beszél a kormányszóvivői tájékoztató másik vendége, Iván Gábor, a Külügyminisztérium szakállamtitkára. 2010-től 18 hónapon át féléves váltásokban ez a három ország lesz az Európai Unió soros elnöke. Magyarországra 2011-ben kerül sor. A szakállamtitkár elmondta, hogy a három ország eddig egyedülálló módon közös stratégiával és logóval készül a feladatra.

Ezt a logót úgy szeretnénk elképzelni, hogy legyen egy közös eleme, amely 18 hónapon keresztül változatlan, kifejez egy európai értéket, és ezt az elemet, ezt a motívumot egészítse ki egy hathavonta változó motívum, amely Spanyolországra, Belgiumra, illetőleg 2011 első felében Magyarországra jellemző.

A közös logó megtervezésére pályázatot írnak ki mindhárom országban, az ötleteket művészeti egyetemistáktól várják - közölte a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs főigazgatója. Baráth Péter elmondta: mindhárom országból a szakértői zsűri és a közönségszavazok alapján tíz-tíz pályamunka kerül be az országok közötti döntőbe. A nemzeti fordulóba bejutott logótervek alkotói 500, a legjobbnak bizonyult tervező pedig 10 ezer eurót kap. A magyar forduló költsége 5 millió forint. A pályázatokat mostantól két hónapig várják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×