eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Demszky megfelezné az önkormányzatokat

Felére csökkentené az önkormányzati képviselők számát a főpolgármester. Demszky Gábor az önkormányzati miniszterrel tartott egyeztetése után elmondta: jelenleg 26 ezer helyi képviselő van az országban, akik egyenként átlagosan 10 millió forintba kerülnek. Ha fele ennyien lennének, azzal együttesen 130 milliárd forintot spórolnának meg az önkormányzatok.

Az önkormányzati rendszer átalakítása volt a fő téma Gyenesei István önkormányzati miniszter és Demszky Gábor főpolgármester találkozóján.

A főpolgármester kiemelte, hogy amíg a 10 milliós lakosú New Yorkban 51, addig Budapesten 676 képviselő dolgozik. Kitért arra: még 1994-ben a Fővárosi Közgyűlés 88-ról 66-ra csökkentette a létszámát, és tapasztalataik szerint így hatékonyabban működik a testület.

Demszky Gábor hozzátette, kétharmados törvényt kellene módosítani ahhoz, hogy a reformot végrehajtsák, és a következő választási ciklusban már az új rendszer szerint lehetne önkormányzati képviselőket választani. Szerinte ehhez a pártok részéről önmérséklet, a képviselők részéről pedig lemondás szükséges. Hangsúlyozta, hogy a reform ellentétes a pártérdekekkel, de a rendszer "érett" a módosításra, s a gazdasági válság kikényszerítheti az ilyen típusú változtatásokat.

Gyenesei István közlése szerint az önkormányzati képviselők számának 10 százalékos csökkentésével 20-26 milliárd forint lehetne a megtakarítás. A miniszter kiemelte, hogy óriási tartalék van az önkormányzatokban. Ezt azzal támasztotta alá, hogy sok olyan körjegyzőség van, amely ezer embernél kevesebbet fog össze, és száz feletti azon önálló önkormányzatok száma, amelyek ezer főnél kisebb településeken működnek.

Az önkormányzati törvény módosításához egyébként az országgyűlési képviselők kétharmadának egyetértése, így a Fidesz támogatása is szükséges. Kósa Lajos, az ellenzéki párt alelnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, támogatják az elképzelést.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×