eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az államfő új jelöltje a Legfelsőbb Bíróság élére - a nap hírei

A Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelöli az államfő a Legfelsőbb Bíróság elnökének. Sólyom László csütörtökön, a Sándor-palotában mutatja be jelöltjét a parlamenti képviselőcsoportok vezetőinek jelenlétében.

A köztársasági elnök előző jelöltjét, Baka Andrást, a strasbourgi emberi jogi bíróság volt bíráját, az Országgyűlés májusban nem választotta meg.

Idén 3,4 százalékos államháztartási hiánnyal számol a PM

Továbbra is 1,8 százalékos gazdasági növekedéssel és 6,4 százalékos inflációval számol az idén a Pénzügyminisztérium. Keller László, a tárca államtitkára hozzátette: jövőre 1 százalékos GDP-csökkenést prognosztizálnak. A szocialista politikus elmondta: az idei év egészére a GDP 3,4 százalékának megfelelő pénzforgalmi hiánnyal számol a tárca.

Orbán Viktor az alapkamat csökkentését követeli

A Fidesz a jegybanki alapkamat azonnali és radikális csökkentésére szólította fel a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt. Orbán Viktor, az ellenzéki párt elnöke Veszprémben azt mondta: 6 százalékos alapkamatra lenne szükség ahhoz, hogy a vállalkozók megerősítsék cégeiket és megtarthassák munkavállalóikat. A Fidesz elnöksége azt is javasolta, hogy 40-50 százalékkal csökkenjen az állami cégek vezetőinek éves jövedelme. Az ellenzéki párt szerint érdemi megtakarítást jelentő lépésekre van szükség, ezért az állami cégek felügyelőbizottságait és igazgatótanácsait háromfősre szűkítenék, és a tagok tiszteletdíja nem lenne több az átlagkeresetnél. Korábban a kormányszóvivő azt mondta, hogy munkahelyteremtésre fordítja a kabinet az állami vezetők idei prémiumának felét, jövőre pedig az egész összeget, összesen több mint kétmilliárd forintot. Daróczi Dávid hozzátette: a prémiumra vonatkozó döntés mintegy 250 állami cég 450 vezetőjét érinti.

Jövőre 8,4 százalékkal emelkedhet a vízdíj a fővárosban

Támogatta a Főpolgármesteri Kabinet azt a javaslatot, hogy jövőre 8,4 százalékkal emelkedjen a vízdíj Budapesten. A Fővárosi Vízművek eredetileg 12,9 százalékos díjnövelésről szóló tervet nyújtott be, de ezt a kabinet indokolatlanul magasnak tartotta.

Három filmstúdiót ad el a nemzeti vagyonkezelő

Három filmstúdió értékesítésére írt ki nyilvános pályázatot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kiírásban megállapított minimális ár az Objektív és a Hunnia esetében 11 millió forint, míg a Budapest Filmstúdió 100 százalékos részesedéséért 30 millió forintot kérnek

MÁV - romló adósbesorolás

Befektetési szint alá rontotta a MÁV hosszú és rövid futamú adósbesorolásait a Standard & Poor's. A nemzetközi hitelminősítő közölte: a magyar vasúttársaság besorolásai azért gyengébbek két fokozattal a magyar szuverén adósságra megállapított osztályzatoknál, mert nincs a cég adósságának egészére kiterjedő közvetlen állami garanciavállalás, emellett nem látnak garanciát az időbeni pénzügyi segítségre.

Pálinka is van a kiváló magyar élelmiszerek között

Budapesten átadták a Kiváló Magyar Élelmiszer Védjegy elismeréseket. Az idén 16 cég 47 termékének ítélte oda a független szakmai bírálóbizottság a díjat, így összesen már 80 vállalat csaknem 350 termékén szerepelhet a szimbólum. Süth Miklós országos főállatorvos, az agrártárca szakállamtitkára úgy vélte: Magyarország számára a jó minőségű és biztonságos élelmiszer előállítása lehet az egyik kitörési pont az egyre nehezedő gazdasági körülmények között.
Kilakoltatási moratórium a fővárosban

Kilakoltatási moratóriumot hirdetett péntektől március elejéig a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: arra kéri a kerületek vezetőit, hogy a hideg és a téli időszak miatt szigorúan tartsák be a bírósági végrehajtásról szóló törvényt, amely előírja, hogy ebben az időszakban kizárólag az önkényes lakásfoglalók és a rendbírság fizetésére kötelezettek lakoltathatók ki.

Államfői egyeztetés a szlovák-magyar viszonyról

November 29-én egyeztetne a két ország viszonyáról a szlovák államfővel a köztársasági elnök. Sólyom László az informális találkozón egyebek mellett a két ország viszonyát terhelő problémákról tárgyal Ivan Gasparovic-csal - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal. A találkozó helyszínéről a diplomáciai gyakorlat szerint csak az időpontról való megállapodás után egyeztetnek. Az Országgyűlés elnöke december 3-án tárgyalna a két ország viszonyáról szlovák kollégájával.

Újraválasztották az atomcsendszerződést előkészítő bizottság magyar elnökét

Újabb négy évre Tóth Tibor magyar diplomatát nevezték ki a nukleáris fegyverkísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsendszerződés előkészítő bizottságának élére. Az egyezményt 1996-ban fogadta el az ENSZ Közgyűlése.

Pályázat a spanyol-belga-magyar uniós elnökség logójára

A kormány elindította a spanyol-belga-magyar uniós-elnökség közös emblémájára, logójára kiírt pályázatot - jelentette be a kancellária kommunikációs főigazgatója a kormányszóvivői tájékoztatón. Baráth Péter elmondta: a pályázatot a három magyarországi művészeti felsőoktatási intézményben tanuló diákoknak írják ki.

Hillary Clinton lehet az amerikai külügyminiszter

A Washington Times biztosra veszi, hogy Hillary Clinton New York-i szenátor lesz az új amerikai külügyminiszter. Az újság emlékeztetett arra, hogy Barack Obama megválasztott elnök nem egyszer kifejtette: szándéka szerint korábbi riválisait is beemeli kormányába.

Címlapról ajánljuk
Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Győrben lesújtott a három csapás szabálya, életfogytiglant kapott egy pedofil

Mivel az elkövetőt hasonló bűncselekmények miatt korábban már kétszer is elítélték, a mostani eset után lehetett alkalmazni a három csapás szabályát – mondta az InfoRádióban a Győri Fellebbviteli Főügyészség szóvivője. Takácsné Karácsony Anikó hozzátette: legkorábban 25 év múlva lehetne feltételesen szabadságra bocsátani a többszörös visszaeső bűnözőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×