eur:
388.43
usd:
360.53
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A MOL nem tartja jó üzenetnek a Robin Hood-adó bevezetését

A Robin Hood-adó bevezetése 50 százalékkal növeli a MOL által fizetendő vállalati nyereségadót - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a vállalat elnök-vezérigazgatója. Hernádi Zsolt kiemelte: nem tartja jó üzenetnek az új adónem bevezetését.

Nem tartja jó üzenetnek az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetését a MOL - mondta az olajtársaság elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hernádi Zsolt azt mondta: az új adónem fenyegetően hat a mostani és a majdani befektetőkre, valamint indokolatlanul versenyhátrányba hozza a hazai cégeket regionális versenytársaikhoz képest.

A MOL elnök-vezérigazgatója kifejtette: az energetikai ágazat valóban komoly nyereséggel gazdálkodott, de ez a hatékonyság javításának, a megnövekedett finomítói és egyéb kereskedelmi árrésnek, valamint a magas kőolajárnak köszönhető.

A nyolc százalékos különadó a MOL esetében annyit jelent, mintha a társasági nyereségadót 50 százalékkal emelnék - hangsúlyozta Hernádi Zsolt, aki szólt arról is, hogy az adónem a 2007-es számokra vetítve tízmilliárd forintot meghaladó összeget jelentene.

Az Országgyűlés által hétfőn megszavazott, a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvény, az úgynevezett Robin Hood-adótalapján 2009-ben 8 százalékos különadót kell fizetniük a nagy energiaellátó és -kereskedő cégeknek. Az adóból a kormány évi 30 milliárd forint bevételt vár, amit csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni.

Az elnök-vezérigazgató a pénzügyi válsággal összefüggésben emlékeztetett arra: a cégnek rendezett a finanszírozási háttere; jelenleg is rendelkezésére áll egy 1,3 milliárd eurós hitelkeret kedvező kondíciókkal.

Hernádi Zsolt kiemelte: nagyobb akvizíciót nem tervez a MOL, de stratégiai együttműködés vagy eszközcsere, és portfoliócsere elképzelhető.

Az INA nevű horvát olajtársasággal kapcsolatban azt mondta az elnök-vezérigazgató, hogy a gázüzletággal és a vállalat vezetésével kapcsolatban folynak még tárgyalások. Hernádi Zsolt közölte: a társaságban második legnagyobb részvénypakettel rendelkező horvát kormány célja, hogy a gázellátás felett a kontrollt meg tudja tartani.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×