eur:
404.23
usd:
373.88
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

Újabb 26 milliárd forintos támogatás stratégiai kutatásra

A Nemzeti Technológiai Programban stratégiai kutatás támogatására meghirdetett pályázat második szakaszában 50 pályázat nyert 26 milliárd forintos támogatást - jelentette be Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a hétfői döntést a kormányszóvivői tájékoztatón.

A pályázat második szakaszában szeptember 15-éig lehetett jelentkezni. Az eredetileg meghirdetett 16 milliárd forint keretet a következő évek terhére 10 milliárd forinttal megemelték a versenyképes gazdaság érdekeit szolgáló kutatások, valamint a kutatói helyek megőrzése érdekében.

A tájékoztatón elhangzott: az idén a Nemzeti Technológiai Programban meghirdetett pályázat első fordulójában 14 milliárd forint támogatást ítéltek oda, így a második forduló eredményét is figyelembe véve ebben az évben 77 projekt kap 40 milliárd forint kutatási támogatást.

Molnár Károly elmondta, hogy a második pályázati körben élettudományok, versenyképes ipar, versenyképes agrárium és élelmiszeripar, élhető és fenntartható környezet, védelmi és biztonsági kutatások témakörben lehetett pályázni.
A második fordulóban 171 pályamű érkezett, amelyek összesen 83,8 milliárd forint támogatási igényeltek.

Molnár Károly kitért arra, hogy a második kör 26 milliárd forint kutatás-fejlesztési támogatásához 8,22 milliárd forint saját erő társul, ezzel sikerült az innovációs forrásokon belül a vállalati szféra hozzájárulásának arányát emelni.

A tárca nélküli miniszter tájékoztatása szerint a nyertes pályázók 53 százaléka kis- és középvállalkozás, 6 százalékot tesz ki a nagyvállalati kör. A támogatott pályázók között találhatók az oktatási intézmények, a tudomány akadémia kutatóhelyei, az ágazati kutatóintézetek.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×