eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fodor: Először nekünk kell elhatárolódnunk saját szélsőségeseinktől

Az SZDSZ elnöke szerint a szélsőségesek kisebbségben vannak Magyarországon és Szlovákiában is, de nyerhetnek, ha a politika nem lép fel ellenük. Fodor Gábor a parlamentben napirend előtt azt mondta, a feszültség tanulsága, hogy a politikának azonnal el kell határolódnia a szélsőségektől. Az MDF szerint a baloldal rendre provokál, és összemossa a jobboldalt a szélsőjobbal.

Az SZDSZ elnöke szerint a Jobbik és a Magyar Gárda sérti a határon túli magyarok érdekeit. Fodor Gábor a parlamentben napirend előtt azt mondta, a politika nem engedheti meg, hogy Magyarország olyan hírnévre tegyen szert, hogy itt a politikai szélsőségesek befolyásolni tudják a politikai közéletet.

"Nem igaz, hogy azok a szélsőségesek vannak többségben, akik a két nemzet között ellentétet szítanak, de ellentét lesz, ha nem lépünk fel a szélsőséges politikai megmozdulásokkal szemben" - hangsúlyozta a politikus.

Fodor Gábor azt mondta, Szlovákiában egyre növekszik a magyarellenesség, de főként azokon a területeken, ahol a szlovákok nem élnek együtt a magyarokkal. Szerinte ennek a fő oka, hogy a szlovák kormány együttműködik a szélsőségekkel, és nem határolódik el rögtön.

Az SZDSZ elnöke szerint ez a feszültség tanulsága a magyar pártok számára: először nekünk kell elhatárolódnunk saját szélsőségeseinktől.

Az MDF-es Boross Péter szerint a szlovákokhoz való viszonyunk a magyar történelmi szemlélet sajátossága. A volt kormányfő a baloldal felelősségét firtatta.

"A magyar baloldal lelkiismerete tiszta lehet-e, hogy hányszor provokálják azt a sajátos magyar érzelemvilágot, aminek következményeként őrültek szélsőséges állapotba tudnak kerülni. Hányszor mostak össze a jobboldalt a szélsőjobbal?" - tette fel a kérdést.

Boross Péter szerint a baloldal felelőssége az is, hogy dühorkánt szabadít egy-egy szélsőséges cselekmény után azok elkövetőire, így azok érezhetik, hogy lehet őket dühíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×