eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Ha nem jársz iskolába, nem kapsz egy vasat se, ebből fognak érteni"

Az iskoláztatás szabhat gátat a tartósan segélyt igénylő rétegek újratermelődésének - ebben minden résztvevő egyetértett a Deák Ferenc Közéleti Klub: A segélypolitika csődje című klubestjén. A rendezvényen Lakner Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere és Szepessy Zsolt, Monok polgármestere vett részt.

Társadalmi szemléletváltásra volna szükség, hogy az emberekben kialakuljon az egyéni gondoskodás iránti felelősségérzet - mondta Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere a Deák Ferenc Közéleti Klub: A segélypolitika csődje című klubestjén.

"A kitörés és egyáltalán a változtatás lényeges része az, hogy iskolába járjon a gyerek, és abból a családból vegyük ki minél hosszabb időre - nem családellenes vagyok, félreértés ne essék - ahol nem megfelelő viselkedés, magatartásformát kap. Tehát, ha kell, reggeltől estig tartsuk benn a gyereket az iskolarendszerbe, és kötelezzük rá, mert különben nem fogjuk tudni már felnőtt korban kezelni ezeket a helyzeteket" - fogalmazott.

Mosonmagyaróváron idén februárban fogadta el a képviselő testület azt a rendeletet, amely szerint a rendszeres szociális segélyért folyamodónak vállalnia kell, ha egészséges és munkára alkalmas, hogy 30 napig közmunkát végez a városnak, amiért munkabért kap. Csak ezután indulhat a rendszeres szociális segélyezése.

A közigazgatási hivatal ezt a szabályozást nem kifogásolta. Monokon, hasonló rendeletet hoztak, ám eszerint a szociális segélyért kellene a rászorulóknak és arra alkalmasaknak dolgozniuk. Ezt a rendeletet alkotmánysértőnek ítélte az illetékes Közigazgatási Hivatal.

Szepessy Zsolt, a település polgármestere a Deák Ferenc Közéleti Klub rendezvényén a többi felszólalóval együtt úgy vélte, hogy az oktatás szorosan összefügg a munkamorállal, így a segélyezéssel.

Mint mondta: amellett, hogy a jelenlegi szociális segélyt igénylőket munkaképességüktől függően, különböző módon kellene támogatni, a szülőket rá kellene venni, hogy járassák iskolába gyermekeiket.

"Az általános iskolába járás plafonját 15 év környékén kéne meghatározni, ugyanis aki 15, maximum 16 éves koráig nem képes elvégezni a nyolcadik osztályt, ott már nagyon nagy probléma van. Tehát a többi gyerekkel nem tudjuk őket együtt járatni. A másik pedig, hogy a szülőket meg kell zsarolni. Tudom, hogy ez csúnya szó, de én úgy gondolom, hogy egy gyerek életéért, ha a szülő nem, akkor nekünk, a társadalomnak felelősségünk van, és akár ilyen módszereket is kell alkalmazni. Azt kell mondani, ha nem jársz iskolába, nem kapsz egy vasat se, ebből fognak érteni" - jelentette ki.

Lakner Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János karának tanszékvezetője, volt szociális államtitkár a klubesten kétszer is példálózott a Fidesz-kormány iskoláztatási támogatásával.

"Alkotmányos volt, az európai jogrendbe illeszkedett és eredményes volt, mert elkezdtek nagy számban visszatérni az egyébként tartósan mulasztó gyerekek az iskolába. Ez az eredmény. Más nem kell, és nem jelentett társadalmi egymásnak feszülést, nem eredményezett etnikumközi indulatokat. Vannak megoldások, nem kell a spanyol viaszt feltalálni, ez bármikor visszaállítható egy kormányváltás után" - jelentette ki Lakner Zoltán, aki hozzátette, ezek a kérdések nem csak a cigányságot érintik, de sajátos szociokulturális helyzetüknél fogva őket döntően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×