eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Évente 33500 ember hal meg rákban Magyarországon

Évente 33 és fél ezer ember hal meg rákban Magyarországon - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettes főorvosa. Ottó Szabolcs professzor hozzátette: a nőknél a vezető halálok már nem az emlő-, hanem a tüdőrák, csakúgy, mint a férfiaknál.

Harminc éven át folyamatosan emelkedett Magyarországon a daganatos betegségek miatti halálozások száma, 2000-ben azonban megállt ez a folyamat. Jelenleg hazánkban évente 33500 ember hal meg rákban - mondta az InfoRádiónak az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettes főorvosa.

Ottó Szabolcs hozzátette: az, hogy a halálozások száma stagnál, komoly eredmény. Ez egyrészt a diagnosztikai és a gyógykezelési módszerek fejlődésének, másrészt a szűrési programoknak köszönhető. "Talán az emberek megértenek valamit abból, hogy mi csak azokat tudjuk meggyógyítani, akik hagyják magukat" - mondta a professzor.

Változott az is, hogy mely daganatos megbetegedések követelik a legtöbb áldozatot a nők körében. A listát 2002-ig az emlőrák vezette, a második a vastag- és a végbélrák, a harmadik pedig a tüdőrák volt. Ma a tüdőrák a vezető halálok, ezt követi az emlő-, a vastag- és a végbélrák - magyarázta Ottó Szabolcs.

A szakértő szerint ennek oka lehet, hogy megváltoztak a nők dohányzási, italozási szokásai, több lehet a stressz, nagyobb a létbizonytalanság. Annyi biztos, hogy a férfiasabb életforma hozzájárult ahhoz, hogy a tüdőrák mellett az ajak- és szájüregi rák az élre tört - jegyezte meg.

A férfiaknál is a tüdőrák követeli a legtöbb áldozatot, ezt követi a vastag- és végbélrák - fűzte hozzá az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettes főorvosa, hangsúlyozva: az európai rákhalálozási listán Magyarország az elsők között van.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×