eur:
389.32
usd:
362.72
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A tőkepiaci válság alapozhatja meg a magyar nyugdíjasok jólétét

A Világgazdaság arról ír, hogy csaknem 185 milliárd forintot veszítettek befektetéseiken a hazai nyugdíjpénztárak az első fél évben, ez az adott időszak új befizetéseinek több mint a fele - derül ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

Különösen azok a pénztártagok járhattak rosszul, akik úgynevezett növekedési portfóliókban fialtatják a pénzüket, a nagyobb részvénykitettség miatt ugyanis ezek lehettek a legveszteségesebbek. Szakemberek azonban továbbra is azt tanácsolják, hogy aki nem tervezi a gyors nyugdíjba vonulást, mindenképpen a legkockázatosabb porfolióban tartsa a megtakarítását. Az új választási rendszer szerencsésen időzített bevezetése miatt - vélik a szakemberek - még az is lehetséges, hogy éppen a tőkepiaci válság alapozhatja majd meg sok leendő magyar nyugdíjas jólétét.

A Népszabadság arról ír, hogy nem csökken a gyerekszegénység. A 2007-es adatok szerint Magyarországon a teljes népesség 17 százaléka él szegénységben, míg a gyermekek körében ugyanez az arány 30 százalék. A 2006-ban meghirdetett nemzeti stratégia nem veszi figyelembe a területi egyenlőtlenségeket, nehézkes a szolgáltatásokhoz való hozzáférés, nincsenek adatok, még a fejlesztési programok sem érik el hatékonyan a célcsoportokat; a szegény gyerekek és családjaik azonosítása ugyanis nem egyértelmű. A program kidolgozásában is részt vevő négy szociológus megállapította, hogy a segély nem távolít, hanem közelít a munkavállaláshoz. A segélyezett háztartásokban általában lényegesen többen végeznek bejelentett vagy feketemunkát, illetve többen vállalnak közmunkát is, mint a kimaradók közül. Az eddigi fejlesztések ellenére a szegény gyerekeknek nehezebb mind a bölcsődei, mind az óvodai hozzáférés. További komoly problémának tartják a szakemberek az érintett rétegek passzivitását.

Egyre nehezebbnek ígérkezik, hogy a magyar gazdaság kiutat találjon az államadósság-spirálból - írja a Magyar Nemzet. Az erős forint és a magyar állampapírok után fizetendő kimagasló hozamok miatt a forintalapú államkötvények egyre nagyobb hányada kerül külföldi befektetők kezébe, miközben tovább nő az államadósság. Az Államadósságkezelő Központ adatai szerint a múlt héten 60 milliárd forinttal, az utóbbi hónapban pedig mintegy százmilliárddal gyarapodott a külföldi tulajdonban lévő hazai állampapírok állománya. A forintalapú állampapírok piacán a külföldi térnyerés azért meghatározó, mert hazánk 16 ezer milliárd forintos adósságállományának 70 százalékát ilyen államkötvények kibocsátásával fedezi. A fennmaradó részt főleg a devizaalapú kötvények teszik ki, s itt is dominálnak a külföldi befektetők.

A Napi Gazdaság szerint januártól már csak elektronikusan lehetne licitálni az APEH által végrehajtás alá vont ingatlanokra. Az új jogszabály azok ellen került be az adómódosítási csomagba, akik a hagyományos árveréseken módszeresen leszorították az ingatlanok árait és potom összegért vásárolták fel azokat. Az új rendszer szerint az Ügyfélkapun bárki részt vehet a licitálásokban, ettől a törvényalkotók azt várják, hogy a nyertes ajánlatok jóval közelebb kerülnek a valós értékhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×