eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Olcsóbb és gyorsabb lesz a hagyatéki eljárás

Januártól Magyarországon csaknem az összes végrendelet egy országos nyilvántartásba kerülhet, így nagymértékben csökken a hagyatéki eljárások időtartama és költsége - írta a Napi Gazdaság.

Az igazságügyi tárca tervezete szerint nemcsak a közjegyző előtt, hanem az önkéntes alapon a bíróság, valamint külföldön magyar külképviseleti hatóság előtt tett végintézkedések adatai is bekerülnek a nyilvántartásba, emellett szerepelhetnek az ügyvédnél tett, majd a Magyar Országos Közjegyzői Kamara levéltárában elhelyezett végrendeletek is.

A Népszabadság szakértői számításokra hivatkozva arról ír, hogy több mint hárommillió fölösleges - részben vagy teljesen kiürült, illetve használaton kívüli - gázpalack van a hazai háztartásokban. A veszélyes hagyatéktól nehéz megszabadulni: sem a forgalmazó cégek, sem a hulladékkezelő telepek nem veszik vissza. Az ebből adódó kockázatot jól jellemzi, hogy havonta átlagosan öt-hat robbanás történik gázpalackok miatt.

A Magyar Nemzet kámforrá vált utcakövekről szól. Sopronban ugyanis kényszerűségből aszfaltburkolatot kapott a műemléki környezetben lévő Balfi utca. Az átmeneti megoldásra azért volt szükség, mert az eredeti, gránitból készült kockakövek túlnyomó részét - nagyjából negyven teherautónyit - a közműfelújítás idején ismeretlenek ellopták. A körülbelül hatvanmillió forint értékűre becsült régi alapanyag pótolhatatlannak bizonyult. Az ügyben folyó nyomozásnak eddig nincs eredménye.

Az Index az emberi monogámia-gén felfedezéséről számol be. Kiderült, az emberekben a vazopresszin hormont érzékelő receptor génje segíthet kideríteni, hogy egy férfi hűséges férjjelölt vagy elkötelezettség-fóbiás menekülő. Hasse Walum, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa és kutatócsoportja 552 heteroszexuális személy génkészletét és párkapcsolatának minőségét vizsgálta. Azt vették észre, hogy a férfiaknál a fent említett gén RS3334 nevű szakaszában látható eltérés és a párkapcsolat jellege között összefüggés mutatkozik. A férfiaknál az RS3334 nevű szakasz egyszer, kétszer, vagy egyszer sem ismétlődik. Minél magasabb a másolatok száma, a férfi annál nehezebben marad hűséges és monogám.

A Világgazdaság beszámolójából kiderül, hogy jó néhány év után, sokadszori nekifutásra elkészült az adós fizetőképességének megismerését, s így a hitelezés biztonságát növelő normaszöveg. A Központi Hitelnyilvántartó Rendszer segítségével a bankok körültekintőbben tudják majd elbírálni a kölcsönkérelmeket, az ügyfelek pedig időben szembesülnek vállalni kívánt adósságaik kockázataival. Így útját lehetne állni a háztartások eladósodásának. A jövendő adósnyilvántartásnak az úgynevezett rosszadós-regisztráció is részét képezi majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×