eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Bauer Tamás: az SZDSZ úgy viselkedik, mint a Fidesz

Bauer Tamás közgazdász szerint a kormányfői adócsomag nem Gyurcsány Ferenc túlélési programja, hanem kísérlet az MSZP és az SZDSZ kapcsolatának helyreállítására. A volt szabad demokrata képviselő az InfoRádiónak azt mondta, az SZDSZ-nek vállalnia kell a felelősséget a közös kormányzás alatt elkövetett hibákért, és nem hátrálhat ki azok megoldásából sem.

Nem ért egyet az SZDSZ hozzáállásával Bauer Tamás közgazdász, a párt volt politikusa. Bauer az InfoRádiónak kifejtette: nem azt kifogásolja, hogy az SZDSZ nem tette magáévá a miniszterelnök komplett adócsomagját, de azt helytelennek tartja, hogy a párt tárgyalás helyett kategorikus elutasítással válaszol.

Szerinte az MSZP-nek és az SZDSZ-nek meg kell tudni egyezni mind a költségvetésben, mind az adótörvényekben, ha kell, ezeken pontról pontra végig kell menni. Amikor elhagyták a koalíciót, a szabad demokraták vezetői azt mondták, konstruktív ellenzék kívánnak lenni, nem úgy, mint a Fidesz és az MDF, most mégis úgy viselkednek, mint ők - vélekedik a közgazdász.

A volt szabad demokrata politikus nem ért egyet Fodor Gáborral, aki szerint a csomag Gyurcsány Ferenc politikai túlélését szolgálja. Szerinte annak feladata inkább az MSZP és az SZDSZ közti kapcsolat helyreállítása.

Bauer Tamás úgy látja, az elmúlt hat év történéseiért a felelősség a Fideszt, a szocialistákat és a szabad demokratákat terheli. "Ne felejtsük el, hogy az ellenzéknek is megvan a maga felelőssége abban, hogyan tesz lehetetlenné bármiféle racionális mérlegelést a gazdaságpolitikában" - fogalmazott Bauer Tamás.

Megjegyezte ugyanakkor, a nagyobb felelősség kétségkívül a kormánypártoké. Itt, mint mondta, elsősorban a 2002 és 2006 közti gazdaságpolitikai hibákra gondol.

Annak orvoslásában, amit együtt rontottak el, együtt kellene részt venniük is - fejtette ki a közgazdász, aki szerint az SZDSZ nem háríthatja a felelősséget csak a szocialistákra. Bauer Tamás rámutatott, a közvélemény-kutatások szerint a választópolgárok is felelőssé teszik az SZDSZ-t.

Igaz, hogy az európai parlamenti hagyományok szerint az ellenzéki pártok nem szokták támogatni a költségvetést, de "most a kisebbségi kormány csak a költségvetés ellenzéki támogatásával tud működni. Ha pedig jól értem az SZDSZ-t, nem akarnak előrehozott választásokat" - mondta Bauer Tamás.

A SZDSZ szombaton tette nyilvánvalóvá, hogy szerinte a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélését szolgálja. Fodor Gábor pártelnök akkor azt hangsúlyozta: a tervezetet nem tartják alkalmasnak arra, hogy az ország előtt álló problémákat megoldja.

Gyurcsány Ferenc kormányfő múlt szerdán a Népszabadság mellékleteként jelentette meg Megegyezés című többéves programját, ebben összesen 1000-1200 milliárd forintos adócsökkentésre tett javaslatot. Csütörtökön azt nyilatkozta: biztos benne, hogy meglesz a parlamenti többség az adóprogram és a költségvetés elfogadásához.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×