eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Pálmaültetés, gerillakertészkedés a Moszkva téren

Pálmacsemetét ültettek a budapesti gerillakertészek a Moszkva téren hétfő este. A főleg fiatalokból álló csoport nem vár engedélyre: maguk tesznek az emberibb környezetért - olvasható az eseményről kiadott közleményükben. A budapesti pálma a globális klímaváltozást jelképezi. A gerillakertészek őrzik inkognitójukat.

A globális felmelegedés veszélyeire igyekeztek felhívni a figyelmet azok a fiatalok, akik hétfő este egy pálmafát ültettek a budapesti Moszkva tér közepére.

Az egyik gerillakertész, Yumi az InfoRádiónak elmondta: ők maguk csak keveset tudtak az akció hátteréről, csupán annyit, hogy egy, a klímaváltozásról szóló konferencia kapcsán ásnak és ültetnek.

A gerillakertészek idén részt vettek a Zöld Vadműveletben is, amelynek során többek között a Fehérvári úton és annak környékén ültettek cserepes virágokat, tujákat - magyarázta a lány.

A résztvevők már vasárnap megtették az akcióhoz szükséges előkészületeket és gödröt ástak a pálmának a Moszkva tér egy olyan pontján, ahol valaha egy fa állhatott. A területet körbeszalagozták, hétfő délután pedig "lecsaptak": a lányok a figyelemfelkeltő táblákat szerelték fel, a fiúk pedig a kétméteres pálmafával küzdöttek meg.

Yumi elárulta: a nagy sietségben nem volt ideje arra, hogy a járókelők reakcióit figyelje, de úgy hallotta, hogy a pálmaültetés fogadtatása pozitív volt. Valaki ugyanakkor megjegyezte, hogy biztosan el fogják lopni a növényt - tette hozzá a gerillakertész.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×