eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

Visszatérhet az élet a Szigetközbe

Ötvenhárom milliárd forint összértékű környezetvédelmi nagyprojekt elindításáról döntött a kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A projektek előkészítésére 1,7 milliárd forint áll rendelkezésre - jelentette be Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A projektet többsége a vízgazdálkodást, árvízvédelmet szolgálja, de komplex megközelítése miatt mindegyiknek van természet-környezetvédelmi eleme is - mondta a miniszter.

A hat nagyprojekt a következő: a felső-tiszai, beregi komplex fejlesztés az árapasztóval és az ártéri revitalizációval 23,5 milliárdba kerül. A szintén komplex Tisza-tó projekt, ökoturisztikai fejlesztésekkel kiegészítve majdnem 6 milliárd, a Szigetköz vízpótló rendszere az ökológiai célú továbbfejlesztéssel ugyancsak 6 milliárd forintba kerül majd. Ez utóbbiról Szabó Imre környezetvédelmi miniszter azt mondta: a projektnek köszönhetően a Szigetköz neve nem a pusztuló környzetet, vízhiányt jelenti majd.

Kifejtette: több mint tíz év után eljutottak a megoldás kapujába, amely helyreállítja az 1950-es évek vízszintjének megfelelően a Szigetköz vízrendszerét. A vízpótlási rendszerrel az ökológiai helyreállítást is meg tudják teremteni.

A Mosoni-Duna és a Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitáció 5 milliárd forintba kerül, míg a Komárom-Almásfüzitói árvízvédelmi projekt az árvíz és a természtevédelem mellett biztosítja a Budapest-Hegyeshalom közötti nemzetközi vasútvonal védelmét is.

Nem egyértelműen vízvédelmi jellegű, de van ilyen hatása a peremartoni gyártelep kármentesítésének, amely során 50 ezer négyzetmétert tisztítanak meg, ezzel többek között az ivóvízbázist jelentő karsztvizeket is védik.

A miniszter a projektek ismertetésekor hangsúlyozta, hogy nagyon sok ember környezetére hatnak ezek a beruházások, fejlesztések. A munka 113 település 750 ezer lakosának életminőségét fogja javítani - emelte ki.

Brüsszellel környezetvédelmi és vízügyi témakörben még lesz kiemelt tárgyalás - mondta a miniszter a többi tervvel, például a Vásárhelyi-terv részleteivel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×