eur:
400.13
usd:
367.51
bux:
74736.55
2024. október 15. kedd Teréz

"Nem indokolt jelentős pedagógus-elbocsátás"

Nyugodtabb, kiszámíthatóbb lesz az idei tanévkezdés az előző évekhez képest. Olyan intézkedés, amely alapvetően érintené az iskolák életét, nem lép életbe - mondta Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón.

Majdnem 1,7 millió diák számára kezdődik meg a tanév szeptember 1-jén. A tanévkezdést segítő támogatások rendszere nem változott, ezekről az önkormányzatoknál kell érdeklődni - mondta az oktatási tárca államtitkára.

A diákok 40 százaléka automatikusan ingyenesen kapja a tankönyveket, az alsó tagozatban minden rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesített gyerek ingyen, a felsősök ugyanezen köre 50 százalékos támogatással jut étkeztetéshez az iskolában.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy idén nyugodtabb lesz a tanévkezdés, mert nem lép életbe olyan intézkedés, ami alapvetően érintené az iskolák működését.

A közoktatásban dolgozó 170 ezer pedagógus közül 391 álláshelye szűnt meg. Arató Gergely az InfoRádió kérdésére reagált a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azon állítására, hogy további több ezer pedagógus státusz szűnhet meg.

2006 óta ugyanaz a finanszírozási rendszer működik, és az a tapasztalat, hogy a tavalyi tanévben az ország legtöbb térségében kialakult egy olyan fenntartható iskolahálózat, amely hosszabb távon is garantálja a megbízható, kiszámítható működést, vagyis semmilyen olyan tényező nincsen, ami ebben az évben jelentős, komoly  elbocsátásokat indokolna - fejtette ki.

Az államtitkár a legutóbbi intézményi átrendeződésről elmondta, hogy a hétezer oktatási intézmény közül 14 megszűnt, további 80 tagintézményként működik tovább.

Arányvita

Pokorni Zoltán, a Fidesz szakpolitikusa tájékoztatóján egy lapinterjúra vonatkozó kérdésre azt mondta: ha igaz, akkor erkölcstelen, hogy pártalapon osztották ki az iskolafelújítási támogatásokat. A cikk szerint a legnagyobb összegeket elnyert 20 város közül csak hat ellenzéki.

Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában kiemelte: egyszer sem vizsgálták, hogy melyik önkormányzat milyen pártállású. Hozzátette: kizárólag a Magyar Nemzet cikke alapján megnézték a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, hogy pontosan milyen arányok vannak, és kiderült, hogy a fideszes és KDNP-s kötődésű polgármesterek által vezetett települések közül 51, míg az MSZP-s és az SZDSZ-es politikus által vezetett önkormányzat közül 47 kapott támogatást. Csak a véletlennek köszönhető, hogy így alakultak a számok, mert egy dolog számított, hogy aki beadta a pályázatot az jó pályázatot adott-e be, vagy pedig nem - emelet ki a kormányszóvivő.

Arató Gergely államtitkár ehhez még hozzátette, hogy az első budapesti nyertes a Pokorni Zoltán vezette XII. kerület pályázata volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem leszek másodhegedűs - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár
Folyamatos patthelyzet Ausztriában

"Nem leszek másodhegedűs" - kikosarazta a Szabadságpárt elnökét a regnáló kancellár

Noha a szeptember végi ausztriai parlamenti választásokon fölényes győzelmet arató radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke továbbra is a leghatározottabban magának követeli a kormányalakítást, koalíciós partner híján aligha lesz lehetősége erre, a szélsőjobboldalinak tartott párt vezetője hiába szólította fel Karl Nehammer kancellárt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnökét a koalícióban való másodhegedűs szerepének elvállalására, Nehammer hasonló határozottsággal nemet mondott.

Vitézy Dávid: azt üzenték a választók, ha marad is a főpolgármester, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig

Ki kell jönnünk abból a politikai mocsárból, ahol mindenkinek megvan a maga dumája, de a vége az, hogy a város akármelyik részére is nézünk, nem fejlődik – mondta Vitézy Dávid, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője. Az InfoRádió n című műsorában beszélt a Fővárosi Közgyűlés feloszlatásának esélyeiről, a 15 perces városról és a HÉV-ek jövőjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.16. szerda, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×