eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi kerül a Gyurcsány-csomagba? - Egyensúlyozás és/vagy növekedés

Akár kedden is megtörténhet az egyre feszültebben várt kormányfői bejelentés arról, vajon mit tartalmaz a Gyurcsány-kormány gazdaságélénkítő csomagja, azon belül is az adó- és járulékcsökkentési javaslatok. A kormányfő korábban világossá tette: az egyensúly megtartása mellett a gazdaság dinamizálása, a növekedés a fő cél. Ennek fontos eszközeként a foglalkoztatás növelését jelölte meg, amellyel kapcsolatban gazdasági, társadalompolitikai félfordulat szükségességéről, továbbá az adórendszer reformjáról beszélt. Szakértők ezzel szemben úgy vélik: a Gyurcsány-kormány mozgástere igen csekély.

Vasárnap véget ért az olimpia, és máris megkezdődött a visszaszámlálás: vajon mikor hozza nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc kormánya gazdaságélénkítő csomagját, azon belül is az adó- és járulékcsökkentési javaslatokat. Az SZDSZ már hétfőre tippelt, de bekerült a közbeszédbe a keddi bejelentés lehetősége is. A kormányszóvivő hétvégén tovább fokozta a várakozást azzal a nyilatkozattal, hogy "a napokban várható a kormányfő bejelentése". Mindenesetre a szocialista frakció kedden ülésezik, elképzelhető, hogy a kormányfő itt ismerteti először a csomagot.

A nyilvánosságra kerülő tervek tartalmával kapcsolatosan is sok a találgatás. Gyurcsány Ferenc korábban azt hangsúlyozta, hogy a következő két év fókuszába nem az egyensúly, hanem az egyensúly megtartása mellett elsősorban a gazdaság dinamizálása és a növekedés kerül majd. "Egyensúlyőrző és szociális biztonságot megerősítő növekedés" a várható jelszó.

A növekedés egyik fő kerékkötője a miniszterelnök szerint a stagnáló foglakoztatási szint. A foglalkoztatás bővítése azonban csak akkor lehetséges, ha egyszerre több dolog változik. "Nem részelemeket kell változtatni, hanem több dolgot egyidejűleg. Ha úgy tetszik, gazdasági, társadalompolitikai félfordulatra van szükség. Ez egészen biztosan érinti az adórendszert. Érinteni kell a szociális rendszert és érinteni kell a szakképzési rendszert, ezt a hármat pedig támogatni kell egy alapvetően beruházásösztönző, munkahelyteremtő fejlesztéspolitikával." Ezekkel a gondolatokkal előlegezte meg csomagjának fő csapásait a kormányfő a www.miniszterelnok.hu oldalon.

Gyurcsány Ferenc igen optimista: mint ugyanott jelzi, "nagyon sok adat mutat arra, hogy 2008-ban elkezdődött a trendforduló. Erre utal a korábbinál magasabb gazdasági növekedés, a csökkenő infláció, az évtizedes távlatban tapasztalható nagyon erős pozitív külkereskedelmi egyenleg, a tartós egyensúlyi pályára való rákapcsolódás."

A kormányfő derűlátását azonban nem mindenki osztja, számos olyan vélemény hangzott el, miszerint nem egyedül a belpolitikai bizonytalanság, vagyis a kisebbségi kormányzás szűkíti a gazdasági reformok mozgásterét, hanem a költségvetés kiélezettsége is. De gond lehet például a Gyurcsány Ferenc által június közepén még csökkenőnek tartott inflációval is. Az InfoRádiónak hétfőn nyilatkozva Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója azt mondta: az infláció jelenleg szinte nagyobb veszélyt jelent, mint a költségvetési hiány.

Palócz Évához hasonlóan Csaba László sem számít most lényegi adóreformra. A közgazdász az adócsökkentésről az InfoRádiónak elmondta: egy más zsánerű gazdaságpolitikában - ahol átgondolt az állami szerepvállalás és visszafogták a kiadásokat - lenne tere egy jelentős léptékű adómérséklésnek.

Az adóemelések tere csekély, mivel már így is a mikro-, kis- és közepes vállalkozások a szomszédos országokba mennek - mondta a Közép-Európa Egyetem tanára, hozzátéve: nem lehet az adóprést mértéktelenül tovább emelni. A munkát terhelő járulékok csökkentéséről Csaba László kijelentette: biztosítani kell a bevételt, de amikor kicsi a játéktér, nagy elosztási változtatásokat nem lehet véghez vinni.

Hasonlóan vélekedett Palócz Éva is. Átfogó adóreform szerinte nem várható a jelenlegi belpolitikai szituáció miatt, de kisebb és előremutató változtatásokra remélhetően sor kerül - mondta a Kopint-Tárki vezérigazgatója. Nem is az adórendszer reformja a lényeges, hanem az egész költségvetés méretének és szerkezetének megváltoztatása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×