eur:
388.58
usd:
360.89
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Giró-Szász: Gyurcsány hamarabb bukik meg kormányfőként, mint pártelnökként

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az SZDSZ meg fogja szavazni az adótörvényeket és a költségvetést. Bár pártként nem ezt támogatják, de a parlamentben többségben vannak az MSZP-t támogató szabad demokrata politikusok. Giró-Szász András az InfoRádióban arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc teljesen átvette az MSZP vezetését.

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint a következő hónapokban mindenki számára eldől, képes-e a kisebbségi kormány a valódi cselekvésre, vagy csak vegetál. A többi mellett az adótörvények, valamint a költségvetés parlamenti elfogadtatása lehet a mérföldkő.

Mindebben kulcsszerepe van a kis pártoknak, ezekben azonban az erőviszonyok egyelőre nem tisztázottak - mutatott rá Giró-Szász András. Az SZDSZ már túl van az elnökválasztáson, a belső hatalmi harcok azonban még folynak a pártban, az MDF-ben azonban csak most lesz vezetőválasztás.

A szabad demokraták esetében egy sajátos helyzet alakult ki - mutatott rá a politikai elemző. Míg a párt érdeke az lenne, hogy ne támogassa a kisebbségi kormány adócsomagját, hiszen ezzel tudná markánsabban képviselni saját politikáját, addig a parlamenti frakciótagok közül többen támogatják a szocialista kormányt. Mindenesetre megvannak annyian, hogy az elegendő legyen a jogszabály elfogadásához.

Vitatható az is, hogy érdemes-e a szabad demokratáknak "beleállni" abba a feszültségbe, amellyel megbuktatható a kisebbségi kabinet - mondta az alapítvány igazgatója. Az SZDSZ ezzel karakteresebbé tehetné arculatát, ezt a népszerűséget azonban egy előrehozott választásokon még nem feltétlenül tudná kamatoztatni, azaz lehet, hogy éppen ennek köszönhetően szorulna ki a Parlamentből.

Az elemző elmondta azt is: az elmúlt hónapokban Gyurcsány Ferenc megerősítette pozícióját az MSZP-ben, így ottani vezető szerepe nincs veszélyben. Giró-Szász András úgy látja: az biztos, hogy Gyurcsány Ferenc nem fog pártelnökként hamarabb megbukni, mint miniszterelnökként.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×