eur:
388.98
usd:
361.24
bux:
68694.86
2024. május 7. kedd Gizella

Az inflációs cél 3 százalék - a nap legfontosabb hírei

Három százalékos inflációs célt tűzött ki a jegybank közösen a kormánnyal 2010-re - jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A jegybank a legfrissebb inflációs felülvizsgálati jelentésében az idei évre - 243 forintos euróárfolyam mellett - továbbra is 6,3 százalék, 2009-re pedig - 232 forintos árfolyam mellett - a korábban várt 4,2 százalék helyett 4,1 százalék éves átlagos inflációt prognosztizál.

A GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzés nem változott; az idén - csakúgy, mint májusban - 2,2 százalékos gazdasági bővülést várnak a szakemberek, míg 2009-ben a GDP 2,6 százalékos növekedésére számítanak.

Négy gyógyfürdő-beruházást támogat az állam

Négy kiemelt gyógyfürdő-beruházás 6 és fél milliárd forintos állami támogatásáról döntött a kabinet - közölte a kormányszóvivő. Budai Bernadett elmondta: Bükön és Zalakaroson a már meglévő fürdőt fejlesztik, míg Hajdúszoboszlón - ahol a közelmúltban rakták le az új élményfürdő alapkövét - Európa legnagyobb fürdőkomplexuma létesül. Az összesen 4,7 milliárd forintos beruházásból, 2 milliárd 250 millió forint az állami támogatás. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a negyedik fejlesztés helyszíne Szeged, ahol 6 milliárd forintból 2009 októberéig épülhet fel egy új gyógy- és wellness fürdő. A város 3 milliárd forintos központi támogatást használhat fel ehhez. A fideszes Bánki Erik közölte: támogatják a fürdőfejlesztési programot, de úgy vélik, hogy Szeged esetében politikai döntés született.

Csökkent a parlagfű pollenjének koncentrációja

Főként az elmúlt évek védekezésének köszönhetően csökkent a parlagfű pollenjének koncentrációja az országban - mondta a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke. Péterfia Éva fontos eredménynek tartja, hogy a parlagfűvel szennyezett területről érkező bejelentés és a kényszerkaszálás között - a korábbi 90-120 helyett - már csak 4-6 nap telik el.

A főpolgármestert kérdezi a fideszes politikus a 4-es metró építéséről

A főpolgármestertől vár választ a 4-es metró építése körüli kérdésekre a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség elnöke. Tarlós István szerint Demszky Gábornak elsősorban arról kell tájékoztatást adnia, hogy ki és miért felelős az 537 milliárd forintos beruházásnál, valamint, hogy mennyi kötbért kell fizetnie a fővárosnak, ha a Fővám téri befejezetlen állomás előtt hosszabb időre meg kell állnia a fúrópajzsnak. Tarlós István logikusnak tartotta azt az újságírói vélekedést, amely szerint a főváros érdekében állhat a fúrás Szent Gellért téri megállítása, hiszen így a pajzsok később érnek el a Fővám térig, és így kevesebb kötbért kell fizetniük. A főpolgármester válaszában azt írta: Budapest érdeke, hogy a metró jogszerűen és a fővárosiak biztonságát szavatolva épüljön meg. Demszky Gábor közölte: a szakemberek ezért kötötték hatósági engedélyhez az átkötő alagút építését.

A kivitelező azt ígéri: időben elkészül az M6-os

A kivitelező szerint az alagútomlás ellenére határidőre, 2010. március 31-ig elkészül az M6 autópálya Pécsig vezető szakasza. Roland Jurecka, a Strabag igazgatótanácsának tagja elmondta: a szakértői jelentés ugyan csak szeptember elején lesz kész, de a vállalat rendelkezik azzal a technológiával, amely alkalmas biztonságos alagút építésére. Hozzátette: a beomlás miatt keletkezett kár egy részét a cég biztosítója fizeti, a többit - a szerződés szerint - maguk állják. --Az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszán a július 24-ei esőzések után állították le az építkezést, mert a nagy mennyiségű víz miatt 60 méteres szakaszon beomlott a sztráda leghosszabb, "A" jelű alagútja.

Három helyszínen tiltakoznak az almatermelők

Egyelőre három helyszínen tiltakoznak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei almatermelők az alacsony felvásárlási árak miatt - mondta a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója. Budai Gyula az InfoRádióban elmondta: a jövő héttől - Vásárosnamény, Kisvárda-Anarcs és Mátészalka után - Nyírmadán is demonstrálnak. A Magosz szövetségi igazgatója emlékeztetett: a szabolcsi gazdák azt szeretnék elérni, hogy az ipari alma kilójáért - az ajánlott 15-20 helyett - legalább 30 forint nettó árat fizessenek a feldolgozók.

Nem változnak a héten az üzemanyagárak

Nem változnak a héten az üzemanyagárak - értesült piaci forrásokból a Távirati Iroda. A Mol legutóbb egy hete csökkentette bruttó két forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a 95-ös benzinét pedig augusztus 11-én mérsékelte bruttó 3 forinttal. A gázolaj átlagára most 312, a benziné 300 forint.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×