eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemzetközi bizottság vizsgálja a mentőhelikopter balesetét - a nap legfontosabb hírei

Nemzetközi bizottság alakult a Közlekedésbiztonsági Szervezet vezetésével a Ráckeve térségében lezuhant mentőhelikopter balesetének kivizsgálására. Bajkó Erika, a szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a szakértők már meg is kezdték a roncsok vizsgálatát.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón korábban elmondta: annyit már tudni lehet, hogy a mentőhelikopter minden szükséges karbantartáson és ellenőrzésen az előírt időben átment. Szerinte a baleset oka nem típushiba lehetett, hiszen ezt a helikoptert kifejezetten mentésre fejlesztették ki, és ebből a típusból több mint ezer folyamatosan repül. A balesetben a mentőápoló meghalt, a pilóta életveszélyesen megsérült. Az egészségügyi miniszter a tájékoztatón arról is beszámolt, hogy mintegy 5,7 milliárd forintot csoportosít át a tárca az Egészségbiztosítási Alap év végére várható maradványából. Székely Tamás elmondta: a pénzt egyebek mellett a kistelepüléseken dolgozó háziorvosok ügyeleti díjának emelésére, az egynapos ellátások számának bővítésére és a várólisták csökkentésére fordítják. Hozzátette: szeptember elsejétől 270 millió forintot kap a mentőszolgálat és több betegszállító szervezet az üzemanyagárak emelkedésének kompenzálására.

Bírálja az ÁSZ a Szakiskolai Fejlesztési Programot

Az Állami Számvevőszék szerint nem készítették elő megfelelően az Oktatási Minisztérium által 2003-ban elindított hároméves Szakiskolai Fejlesztési Programot, és nem lehet tudni azt sem, megtérültek-e a projektre igénybevett források. Az ÁSZ közölte: az elmúlt 4 évre kiterjedő vizsgálatából kiderült, hogy sem a szakképzés korszerűsítését végzők, sem a fenntartók nem tudnak elszámolni tételesen a szakiskolai oktatás országos és helyi szintű kiadásaival.

Lépéseket vár a kormánytól az MDF

Határozott lépéseket vár a magyar kormánytól az MDF az ukrajnai magyar iskolák ügyében - mondta az InfoRádióban az ellenzéki párt alelnöke. Almássy Kornél emlékeztetett: az új ukrán oktatási törvény szerint a magyar kisebbségi iskolákban szeptembertől minden fontosabb tárgyat ukránul kell oktatni, ez pedig néhány éven belül a kárpátaljai magyar iskolarendszer felszámolásával, az asszimiláció felgyorsulásával jár. Közben az oktatási tárca közölte: augusztus végéig vár választ az ukrán oktatási minisztériumtól a kárpátaljai magyar kisebbséget érintő konkrét lépésekről.

Amerikai vízummentesség: várhatóan az év végétől

Magyarország továbbra is úgy számol, hogy az év végén vagy a jövő év elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - közölte a külügyi szóvivő. Szelestey Lajos azután beszélt erről, hogy egy cseh lap azt írta: legkésőbb november 15-e után vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba a cseh állampolgárok. A vízummentesség eléréséhez szükséges egyezményeket prágai közlés szerint szeptemberben írják alá.

Nincs káros anyag a Tisza vizében

Nem találtak semmilyen káros anyagot a Tisza vizében a romániai Borsabányánál a hét végén történt nehézfémszennyezés után; a méréseket beszüntették - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Szentesi Péter azt mondta: a szennyeződést valószínűleg még az áradó Csiszla-patak és Visó folyó vize felhígította, ráadásul a román hatóságok körgát építésével is megpróbálták lokalizálni. A hétvégén a romániai Borsabányánál egy gát megbontása után 4 órán át nehézfémeket tartalmazó zagy folyt ki egy tározóból. A szennyeződés a Csiszla-patakba került, ahonnan a Visó folyón keresztül a Tiszába is eljuthatott volna.

Nincs megállapodás a romániai magyar pártok között

Megállapodás nélkül zárult a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt közötti egyeztetés arról, hogy a két szervezet közösen induljon az őszi romániai parlamenti választásokon. Markó Béla, az RMDSZ elnöke elmondta: kénytelenek befejezettnek tekinteni a tárgyalásokat, mivel a második alkalommal is az utolsó pillanatban utasították vissza ismét pártja megállapodás-tervezetét. Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke cáfolta, hogy elutasították volna az ajánlatot. Mint mondta: bízik a tárgyalások folytatásában.

Megállapodtak - vége a Lufthansa sztrájkjának

Németországban befejezik a hétfőn kezdett sztrájkjukat a Lufthansa dolgozói, miután sikerült megállapodniuk a cég vezetőivel a bérkövetelésekről. Az egyezség értelmében a földi személyzet alkalmazottainak fizetését két részletben, összesen 7,4 százalékkal emelik jövő júliusig, a megállapodás 21 hónapra szól. Az alkalmazottak ezen kívül munkakörönként meghatározott egyszeri juttatásban részesülnek. A Lufthansa földi kiszolgálóinak sztrájkja az elmúlt négy és fél napban elsősorban a frankfurti és a hamburgi repülőtéren okozott fennakadást.

Újabb korlátozások lehetnek Pekingben

Pekingben - rossz időjárás esetén - az autók további 10 százalékát vonnák ki a forgalomból az olimpia idejére. A kínai környezetvédelmi minisztérium közölte: fennmarad az a július 20-án bevezetett intézkedés, hogy egyik nap a páros, másik nap pedig a páratlan rendszámú személyautók közlekedhetnek. Emellett augusztus 8-a és 24-e között azokat a gépjárműveket is kitiltanák az utakról, amelyek rendszáma az adott nap dátumára végződik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×