eur:
389.43
usd:
363.08
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

BKV vezérigazgatói pályázat: augusztus végére halasztották a döntést

A BKV vezérigazgatói pályázat elbírálását egy hónappal elhalasztották, a Budapest Gyógyfürdői Zrt. igazgatóságának ügyrendjét pedig átdolgozásra visszaadta kedd délutáni ülésén a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága.

A határidő-módosítást Tóthfalusi György (SZDSZ), a pályázatokat elbíráló háromfős bizottság elnöke kezdeményezte indoklás nélkül, amit az ellenzékiek kifogásoltak. Hutiray Gyula (Fidesz) felvetésére Somlyódy Csaba (MSZP) bizottsági elnök közölte, hogy a határidő-módosítási javaslatot nem véleményezte a hatáskörileg illetékes két főpolgármester-helyettes.

Mint mondta, a szabadságon lévő, "a várost elhagyó" főpolgármester-helyettesekkel ebben a hónapban nem sikerült találkoznia.

Somlyódy Csaba javaslatára az MSZP-SZDSZ többség elutasította azt, hogy a napirend végéről az elejére hozzák a BKV-s témát. Emiatt csak több órányi, másról szóló vita után foglalkoztak az üggyel, amelynek kapcsán az ellenzék meghiúsította az elnök azon kezdeményezését, hogy zárt ülésen tárgyaljanak.

Az ellenzékiek egyebek közt kifogásolták, hogy a döntéshozó testület tagjai semmilyen információval nem rendelkeznek a pályázatokról, még a posztra jelentkezők pontos számát sem ismerik. Somlyódy Csaba cáfolta azt, hogy információkat hallgattak volna el a szakbizottság elől, illetve hogy az MSZP-SZDSZ-frakció a múlt héten egy írásos összefoglalót kapott volna a pályázatról. Úgy vélte, hogy a sajtóban ez ügyben csak találgatások jelentek meg, s ezeket nem kívánta minősíteni.

Csatlós Csaba (MDF) a pályázati kiírás lényeges módosulásaként említette azt, hogy az elbírálási határidő módosítása esetén nem tartható a kiírás azon pontja, hogy augusztustól betölthető a poszt.

Bagdy Gábor (KDNP) aggasztónak tartotta, hogy február óta nincs kinevezett első számú vezetője a BKV-nak. Ez "hallatlan nagy felelőtlenség" a városvezetés részéről - jegyezte meg. Egyetértett Steiner Pál MSZP-frakcióvezető azon múlt heti nyilatkozatával, hogy a szakbizottság helyett a Fővárosi Közgyűlés döntsön augusztusban a BKV új vezérigazgatójáról. Javaslatát, hogy ezt határozatban nyilvánítsa ki a szakbizottság, az MSZP-SZDSZ-többség leszavazta.

Hutiray Gyula - utalva arra, hogy ezzel politikai jelleget öltött az ügy - bejelentette, hogy a téma további tárgyalásában nem vesznek részt. A bizottság Bagdy Gábor módosító javaslatának elutasítása után, az egy hónapos határidő-módosítást végül is csak úgy tudta elfogadni, hogy Bagdy Gábor tartózkodó szavazatot adott le, s ezzel biztosította a bizottság határozatképességét. Szavazata hiányában a testület nem tudott volna döntést hozni a pályázat értékelésének elhalasztásáról. A képviselő szerint azonban tévedés, malőr történt, mivel ő nem az adott szavazásban akart részt venni, hanem ügyrendi kérdésben jelentkezett hozzászólásra.

Hosszas vita után Somlyódy Csaba javaslatára, a vitában elhangzottak alapján a bizottság átdolgozásra visszaadta a Budapest Gyógyfürdői Zrt. igazgatósági ügyrendjét. Andó Sándor (MSZP) és Hutiray Gyula számos aggályt fogalmazott meg a cég által benyújtott javaslattal kapcsolatban.

Egyebek közt az kifogásolták, hogy a tervezet elfogadása esetén a vezérigazgató hatásköre indokolatlanul kibővülne az igazgatóság rovására. Bagdy Gábor az igazgatósági tagok külön juttatásainak, például egyes cégek igazgatósági elnökei gépkocsihasználatának rendezését sürgette. Somlyódy Csaba szerint erre a kiemelt önkormányzati társaságok esetében egy 2003-as önkormányzati szabályozás alapján lehetőség van.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×