eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A Mol nyilvános ajánlatot tesz az INA közkézhányadban lévő részvényeire

Országszerte felfüggesztette az éjfélkor kezdett határozatlan idejű sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. A Mol nyilvános ajánlatot kíván tenni az INA kisbefektetőknél lévő - összesen 30 százaléknyi - részvényeire. Hágában vádat emelt a szudáni államfő ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze. A nap legfontosabb hírei.

Országszerte felfüggesztette a vasárnap éjfélkor kezdett határozatlan idejű sztrájkot a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az érdekképviselet elnöke az INFORádióban sikeresnek nevezte a munkabeszüntetést. Gaskó István elmondta: az újabb egyeztetésen sem közeledtek az álláspontok az érdekképviselet követeléseiről és a sztrájk idején nyújtandó elégséges szolgáltatásról. Hozzátette: a tárgyalásokat kedden folytatják. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete minden dolgozónak nettó 250 ezer forintot kér a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, több mint 10 százalékos többlet-bérfejlesztést a kiszervezett vállalatok alkalmazottainak a megajánlott 6,9 százalékon felül, emellett elutasítja 38 vasúti mellékvonal tervezett megszüntetését. A MÁV irreálisnak tartja a követeléseket.

2006 óta valamennyi adónemben jelentősen egyszerűsödtek a szabályok - jelentette ki a pénzügyminiszter. Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a számviteli és adózási szabályok megváltozása, a többi között az elektronikus ügyintézés bevezetése, a vállalkozások több mint 90 százalékát érintette, és a cégek adminisztrációs terhei is mérséklődtek. A miniszter hangsúlyozta: a következő időszakban az adójogszabályok további könnyítése várható. Veres János alaptalannak nevezte azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint jövőre sem mérséklődnek a munkáltatók terhei. Közben a Fidesz szóvivője az INFORádióban úgy vélte: a kabinet továbbra sem akarja jelentősen csökkenteni az adóterheket. Szijjártó Péter hozzátette: információi szerint a vállalkozók továbbra is bonyolultnak tartják a jelenlegi adórendszert.

A Mol nyilvános ajánlatot kíván tenni az INA közkézhányadban lévő részvényeire - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a magyar vállalat. A közkézhányadba, amely az INA esetében 30 százalék, az 5 százaléknál kisebb pakettet birtokló részvényesek papírjai tartoznak. A Budapesti Értéktőzsdén megjelent közlemény szerint az INÁ-ban csaknem 44,9 százalékkal rendelkező horvát kormány és a MOL stratégiai együttműködésről tárgyal az energia szektorban. A bejelentéssel az INÁ-ban 25 százalék tulajdonnal rendelkező magyar vállalat a partnerség iránti elkötelezettségét kívánja erősíteni. Sarkadi -Szabó Kornél, a Cash-Line elemzője az INFORádióban úgy vélte: a jelenlegi adatok alapján a mintegy 30 százaléknyi részvényért 1,8-2 milliárd dollárt kínál majd a Mol. A bejelentés után az OMV közölte: továbbra is érdekelt az INA privatizációjában. Az osztrák olaj- és gázipari vállalat - múlt heti sajtóbeszámolók szerint - 26 százalékot akar vásárolni a horvát olajtársaságból.

Somogy megyében a 4-es metróval összefüggő terveket talált egy balatonszárszói szelektív hulladékgyűjtőben Teleki polgármestere. Hári László az INFORádióban azt mondta: az állomások terveit tartalmazó dokumentumokon a 2007. május 15-ei dátum szerepel. A DBR Metró Projekt Igazgatóság szerint a dokumentumok nem tőle származnak, de vizsgálatot rendelt el az ügyben. A társaság úgy véli: a Balatonszárszón fellelt iratok valamelyik - a Közbeszerzési Értesítőben 2007. január 3-án megjelent tenderen indult - ajánlattevőtől kerülhettek a szelektív szemétgyűjtőbe.

Ezen a héten sem emelkednek az üzemanyagárak a hazai töltőállomásokon - értesült piaci forrásból a holtankoljak.hu. Az üzemanyagok legutóbb június 18-án drágultak, akkor érték el a rekordárszintet.

2020 végéig megkaphatják a zöldkártyát a legfeljebb 5 személy szállítására alkalmas kétütemű motorral ellátott gépkocsik - olvasható a Magyar Közlönyben. A rendelet alapján az időszakos felülvizsgálatokon a motor alapvető paramétereinek meg kell felelniük a gyári adatoknak. Egy korábbi rendelet alapján az idei évtől már csak a katalizátorral felszerelt kétütemű járművek kaphattak volna zöldkártyát.

Hágában vádat emelt a szudáni államfő ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze. Az előterjesztésben Omar Haszan el-Besirt népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és háborús bűnökkel vádolják, emellett elfogatóparancs kiadását is kérik. A testület most először emelt vádat hivatalban lévő államfő ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×