eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Iszonyatos hőség lesz a hétvégén

A rendkívül erős melegfrontnak köszönhetően akár 38 Celsius fokos meleg is lehet a hétvégén. Mindehhez magas UV-B sugárzás is társul, így nem ajánlott a napon időzni. Hétfőn már enyhülés várható.

Az Országos Környezetvédelmi és Egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a napi átlaghőmérséklet szombaton és vasárnap elérheti a 28-29 fokot, a csúcshőmérséklet pedig 37-38 fok lehet.

Ilyen melegben ajánlott a lakásban, hűvös helyen maradni, az időseknek és a szívbetegeknek pedig semmilyen fizikai munkát nem javasolnak, de érdemes elhalasztani a kirándulásokat és a kertészkedést is.

Páldy Anna beszélt arról is, hogy a várhatóan erős UV-B sugárzás miatt 12-16 óra között senki se tartózkodjon a napon, ilyenkor ugyanis már negyed óra alatt le lehet égni.

Aki mégis szabadba megy, mindenképpen használjon napvédőt. A hőségek idején növelni kell a folyadékbevitelt is, ilyenkor nem elég a napi másfél-két liter víz.

Hozzátette: a nyugati országrészt már vasárnap eléri egy enyhülést hozó hidegfront, hétfőn pedig már az egész országban 25 fok körül lesz a napi átlaghőmérséklet.

Locsolják a főváros útjait

Emelt létszámmal készülnek a hétvégi melegre a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. munkatársai - mondta az InfoRádiónak a vállalat szóvivője. Horti Zsófia hozzátette: az útfelújítások idején keletkezett por és kosz miatt is intenzívebb munkát végeznek.

Nappal a lakótelepeket locsolják, éjszaka pedig a főútvonalakat, valamint a villamos pályákat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×